57. Dragačevski sabor trubača u Guči

Dragomir J. Karić narodni poslanik je tredicionalno na 57. Dragačevskom saboru trubača u Guči darovao, najboljeg trubača statuom „Dragačevski pobednik“ u ime Karić fondacije.
Ova statua replika je spomenika Trubaču u centru Guče koji je Karić fondacija izgradila davne 1998. godine. Ona predstavlja simbol Sabora, simbol celog kraja, kao čuvar srpske tradicije za budućnost nacije.

„Za šest dana Guču i Srbuju posetilo je pola milliona obožavalaca zvuka trube iz regiona, pa čak i iz daleke Australije, Južnoafričke Republike, Amerike. Guča je još jednom dokazala da je pravi srpski brend, kao i da je truba simbol srpskog domaćina, čiji se magičan zvuk širi po celom svetu. Nema Srbina ili stranca koji se nije slikao kod spomenika i taj vredan simbol Srbije nije prikazao celom svetu. Za izgradnju tog spomenika, veoma je zaslužna Karić fondacija, dok je naš pokojni brat Sreten Karić, zaslužan za to kako Guča danas izgleda“, rekao je Dragomir J. Karić.

Orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, proglašen je za pobednika 57. Dragačevskog sabora trubača u Guči.
Za najboljeg trubača, na jednom od najpoznatijih srpskih festivala, izabran je Janko Jovanović iz Požege.
Zlatnu trubu osvojio je Ivan Jovanović iz Uzića, a nagrada za najizvornije muziciranje pripala je orkestru Ivana Ðenarića iz Akmačića.
Nagrada za najbolje odsvirano kolo i odsviranu narodnu pesmu „Pšeničice sitno seme“ pripala je orkestru Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića iz Požege.
Najbolji basista na 57. Dragačevskom saboru trubača je Ilija Ðenadić iz trubačkog orkestra Ivana Ðenadića iz Akmačića.
Titulu najboljeg tenoriste poneo je Dragan Jeftić iz orkestra Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića iz Požege, dok je za najboljeg bubnjara proglašen Slaviša Stamenković iz orkestra Vladimira Ivanovića iz Zagužanja.
Dragačevski sabor trubača je tradicionalna manifestacija i jedinstvena smotra trubača koja se svake godine održava u varošici Guči u Dragačevu.

 

Ostavite komentar

13 + 5 =