•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Карић фондација је од свог оснивања до данас организовала веома велики број акција. Различитим облицима донација и спонзорства помогла је хуманитарним, здравственим, образовним и културним институцијама и појединцима, као и верским заједницама. Тамо где је помоћ била најпотребнија. То је увек било улагање - пре свега у живот, („Импулс животу”), у традиционалну матрицу српског народа („Пиши ћирилицом”, Доживотне пензије ратницима отаџбинских ратова 1912-1918, у издавачкој делатности: Народне песме и игре Косова и Метохије, књига о кнезу Павлу, Милан Предић - Чланци и белешке, Косовскометохијски кувар, подизањем споменика значајним људима и догађајима..,).

   
  • Михајло Идворски Пупин СА ПАШЊАКА ДО НАУЧЕЊАКА друго допуњено издање

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Издања
   /
   Михајло Идворски ...
   • 22. октобар 2018.
  • Михајла Идворског Пупина препознајемо као научника, проналазача, највећег лобисту кога је Србија икада имала, хуманисту и мецену, али и као писца, који је својим делима успео да освоји читав свет. Прво издање Пупинове аутобиографије From immigrant to inventor објављено је у Њујорку 1923. године. Наредне године, 1924, Пупин је добио Пулицерову награду и тако постао први Србин који је добио ово велико признање.

   „Књига има две интересантне стране. Никада раније нисам нашао комплетну причу о американизацији досељеника, нити сам икада прочитао тако једноставно излагање о развитку модерне науке, написано за оне који о њој мало знају, као што сам то у овој књизи нашао. Међутим, ова књига има далеко већу вредност. Излагање о његовом животу у родном месту као чобанина писано је живим стилом који се примиче најузвишенијој књижевној уметности. Овакав једноставан и директан метод одражава се и у најузбудљивијим његовим романтичним моментима кроз целу књигу.”

   The Saturday Review, 1923.
    

   „Ово је књига коју треба читати. Нарочито треба да је читају млади студенти, не само због тога што ће им развити интересовања за науку, већ што ће их упознати са једном врстом личности вредном да се таква увек пожели.”

   The New Republic, 1923.
    

   „Мило ми је што од Вас чујем да Вам се превод моје аутобиографије допада. Немачки превод се сад штампа у популарном издању, а и оригинално американско дело се такође штампа у популарном издању и намењено је американској омладини. Американцима, Немцима и Французима много се допада опис моје српске мајке и српских обичаја. То ми је нарочито мило јер сам моју аутобиографију зато писао да у њој представим свету српски народ и српску мајку. Изванредна популарност те аутобиографије доказује да ми је жеља потпуно испуњена. Неки одломци из ње ушли су у американске уџбенике.”

   Михајло Идворски Пупин, из писма идворском пароху, 29. маја 1930.

   Формат: 13.5x21цм
   Број страна: 392
   Писмо: ћирилица
   Повез: Мек
   Година издања: 2018.
   ISBN 978-86-7594-053-1

  •  
 •