•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • Промоција књиге Михајла Идворског Пупина

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   Промоција књиге ...
   • 16. јун 2016.
  • После скоро oсам деценија културне, историјске и научне неправде, пред нама је једина Пупинова аутентична аутобиографија, приређена управо онако како је он желео да изгледа!

   Ово драгоцено издање је угледало светлост дана захваљујући Карић фондацији и Александри Нинковић Ташић, потпредседници образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин. Када је први пут објављена у свету, постала је епохално дело. Појавило се не дело једног научника, већ један морални образац. Тај морални образац добија и Пулицерову награду, био је обавезна лектира у америчким школама, а сад у 21. веку, захваљујући Карић фондацији и родном Пупиновом Идвору из кога су речи потекле, биће доступан и српској деци.

   Након неколико месеци преданог рада Данице Б. Карић и Александре Нинковић Ташић, књига „Са пашњака до научењака" је 16. јуна 2016. године свечано представљена у Скупштини града Београда.

   „Ово је посебан тренутак и моја радост је сада највећа после свих година мука и труда око "пупинизације" ево заједно стављамо камен темељац, јер Пупинове речи нису ништа друго до камен темељац којим почињемо да градимо здање које је више од зграде, које је упутство какав човек може постати ако је загледан у Пупиново дело, како може личност да јача и карактер да очврсне, машта да буја, снага да пристиже. Не могу са вама да не поделим и тугу што су морале да прођу деценије да поново оживимо ову књигу по мери и упуствима Михајла Пупина” - казала је Александра Нинковић Ташић.

   Генерални секретар Матице српске, Ђорђе Ђурић, искористио је прилику да предочи званицама шта је Михајло Пупин био за нашу културу и колико је била јака његова веза са Матицом српском.

   „Матица српска заиста има разлога да се са посебним поштовањем односи према Михајлу Пупину и посебним пијететом стара да његове идеје и наслеђе и данас буду живи у српској јавности. Везе Михајла Пупина са Матицом српском почињу од његовог најранијег детињства будући да је он Пречанин родом из Баната свестан тога колико је Матица српска заслужна за очување српског културног идентитета. Најранија Пупинова писма Матици датирају из 1910, а сачувана је и преписка у којој се договорају да књига о неговом животу буде доступна српској јавности по најнижој могућој цени.”

   Глумац Небојша Кундачина читао је одломке из књиге и својим глумачким умћем приближио је речи Михајла Пупина публици која је те вечери присуствовала  

   "Изузетни људи могу чинити изузетне ствари, али курс судбине једног народа увек ће бити вођен, не само пролазним напорима једног, или чак више изузетних људи неког доба, већ истрајном моћи традиција тог народа."

   Даница Б. Карић, председница Карић фондације није крила част и задовољство што је допринела да ово епохално дело (поново) угледа светлост дана. Посебно је истакла колико је за једну породицу, друштво, а напокон и државу, важно да чува сећање и поштовање на своју историју и знамените личности.

   „Много је начина да покажете својој земљи колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Моја породица, оснивањем породичне фондације, Карић Фондације, пре скоро више од четири деценије изабрала је хуманитарни рад.  Промоцијом и ширењем националне културе и историјске баштине дали смо допринос очувању од заборава свега доброг у нашем народу, а доброчинитељским радом, помогли небројено много институција и појединаца, трудећи се да им учинимо живот лепшим и вратимо осмех на лице, а све ово, живи у неколико Пупинових речи.

   Књигу Михајла Идворског Пупина „Са пашњака до научењака" у издању Карић Фондације и Матице српске у њеном изворном облику сматрамо једним од највреднијих наших издања.

   Она за нас представља фантастичан покушај да се сачува од заборава лик и дело највећег српског научника и још већег човека који је задужио својим изумима светску научну јавност, а све нас, својим небројеним добрим делима.

   Могу рећи да осећам огромно поштовање према човеку који је својим постојањем, стваралаштвом, истинским патротизмом према својој отаџбини као и доброчинитељством, оставио неизбрисив траг у историји српског народа и државе” - рекла је Даница Б. Карић, председник Карић фондације.

   Посебно одушевљење изазвали су малишани основне школе Јован Стерија Поповић које је учитељица „заразила" љубављу према Пупину. Александра Нинковић Ташић их је колективно позвала да буду гости на промоцији, а Даница Б. Карић им је поклонила по примерак књиге.

   „Моју књигу неки називају аутобиографијом. У ствари ово није аутобиографија, него је само један покушај да докаже да једно српско сељачко дете одгојено од српске неписмене матере има тако исто добру подлогу за даљи живот као и ма које американско дете. Главна ми је намера била да представим американском народу српску сељачку културу г Михајла Пупина, и у тој намери, мислим да сам добро успео јер данас се много говори у Америци о питомости српских сељака и о племенитости српске мајке“ - каже господин Михајло Пупин у писму Јовану Цвијићу из 1925. године.

   С обзиром да је изложба о Михајлу Пупину у Историјском музеју Србије доживела незапамћени успех и интересовање јавности што је резултирало тиме да се изнова продужава, питали смо аутора Александру Нинковић Ташић какав је осећај успети у једном тако великом подухвату.

   „Осећај је диван зато што радите нешто што има смисла и сврхе за опште добро, зато што је пуштена из срца, а тај жар и занос су наставили да се преносе и усађују у људе и показали да Михајло Идворски Пупин има живу снагу и у 21. Веку” - речи су  Александре Нинковић Ташић

   Даница Карић по завршетку изложбе рекла нам је И пар речи о томе  какав је осећај учествовати у исправљању велике културно-историјске неправде.
   „То је наша част. Морало је доћи до споја између мене и Александре, да нисмо биле ми, био би неко други. Ово је морало да заживи, макар и после коро 100 година, да Пупинове речи заживе у целини. Ову књигу сваки Србин, свако српско дете и свака српска кућа треба да има, то су речи које се читају читав живот.

   Увек се трудимо и као фондација и као породица да промовишемо и одржавамо нашу српску културу, баштину, историју, шта значи бити Србин, шта је српска породица, а то је нешто што је Пупин такође радио, те смо због тога осетили и своју мисију и били додатно инспирисани. Надам се да смо овом књигом инспирисали наш народ да се поноси српством”

   Аутобиографија „Са пашњака до научењака" Михајла Пупина у издању Карић фондације може се купити по више него симболичној цени у продавници „Срећна планета", у Историјском музеју Србије и преко сајта Карић фондације.

  •  
 •