•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • Сајам књига у Андрићграду

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   Сајам књига у ...
   • 27. јун 2016.
  • Први сајам књига у Андрићграду отворен је 27. 06. 2016. године, на којем су представљена дела савремене домаће и светске издавачке продукције. Међу њима се нашла и Карић Фондација која се већ готово две деценије бави издаваштвом, чувајући на тај начин културно наслеђе своје земље. Овом приликом представила је своја најновија издања која су по много чему јединствена.

   Кроз издавачку делатност они су потврдили свој квалитет и високе стандарде, а самим тим стали раме уз раме с највећим именима српског издаваштва. О томе говори и низ веома значајних и престижних признања.
   "Диван је подухват и моја велика радост да је Карић Фондација, која ради и улаже труд већ 40 година, чува српску баштину, културу и историју, сада дошла на место са којим заиста дели исту мисију. У Андрићграду, Андрићев институт и господин Емир Кустурица, који је иначе лауреат Карић Фондације и добитник наше награде Браћа Карић, ради исто што и ми. Заиста сам пресрећна што смо успели да повежемо људе који имају исту мисију, а то је да очувамо и промовишемо нашу културу и баштину. За мене од тога нема ништа лепше. У овом граду има толико тога историјског, има велики значај, па је битно да се што више оживи и да се ствари овде дешавају. Зато је овај Сајам дивна прилика да људи дођу и да га спозна цео свет", рекла је председница Карић Фондације Даница Карић.
   Ове године посебна пажња је посвећена издању Пупинове аутобиографије под називом "Са пашњака до научењака". После скоро осам деценија културне, историјске и научне неправде, читаоци имају прилику да у својим рукама држе Пупинову аутентичну аутобиографију, приређену управо онако како је он желео да изгледа.
   "На овом Сајму као Срећна планета и Карић фондација излажемо сва наша издања и врло смо поносни што имамо ово ново издање, тачније аутобиографију Михајла Пупина која је једина оригинална, а која следи прво издање, онакво какво је он желео да изгледа. Од тада се доста издавача мењало и нешто је избацивано, а ми смо сада први пут вратили све то. Поносни смо на наше издање, поред кога бисмо издвојили књигу Путин снага Русије, као и сва остала која се могу видети на нашем штанду", говори председница Карић Фондације Даница Карић.
   Драгоцено издање о Михајлу Пупину угледало је светлост дана захваљујући Карић Фондацији и Александри Нинковић Ташић, потпредседници образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин. Када је први пут објављена у свету, ова књига је постала епохално дело. Оно није само дело једног научника, већ један морални образац. Добило је и Пулицерову награду, постало обавезна лектира у америчким школама, а сада у 21. веку, биће доступан и српској деци.
   Путин снага Русије ауторско дело двојице браће народног посланика Драгомира и Боголјуба Ј. Карића у издању Карић Фондације промовисана је на Првом сајму књига у Андрићграду. Ово обимно дело плод је личних сазнања, али и деталјних истраживања браће која више од три деценије раде на простору бившег Совјетског Савеза. Драгомир Ј. Карић наглашава да део књиге чини Путинова биографија, али оно што је у њој посебно интересантно јесте начин на који Путин, следећи хилјадугодишњу историју, традицију и веру своје многолике и многонационалне државе, Русију поставлја на пиједестал светског чувара опстанка
   -„Књигу чине фотографије, документа, као и велики број забележених разговора са Путином и његовим сарадницима. У књизи је дат нови поглед на сегменте из периода одрастања, школовања, професионалних искушења и политичког тријумфа Владимира Владимировича Путина, као лидера нове, демократске и јаке Русије.“ - речи су Драгомира Ј. Карића .
   Такође, председница Карић Фондације је даровала Андрићевом институту сва издања Карић фондације и нагласила како су од сада сва њихова издања, уствари и издања института.
   Приликом уручивања књига Карић Фондације посебно је стављен нагласак на књигу под називом Србија, која описује наш народ и нашу земљу. У знак захвалности председница Андрићевог института проф. др Александра Вранеш је истакла да је ова књига драгоцен примерак њиховој библиотеци.
   Подсетимо да је овај Сајам окупио 40 издавачких кућа из Србије, Републике Српске и Црне Горе, као и да је земља почасни гост Уругвај. Посетиоци ће у добрим књигама моћи да уживају до 10. Јула 2016.године.

  •  
 •