•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • Српски посланици Миланка и Драгомир Ј. Карић гости Међународне конференције у Минску поводом Дана белоруске писмености

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   Српски посланици ...
   • 06. септембар 2016.
  • На позив министра културе и информисања Белорусије, народни посланици Миланка и Драгомир Ј. Карић били су гости Међународне конференције „ Дани белоруске писмености" која је протеклог викенда одржана у Минску. Оснивач Карић Фондације, Миланка Карић захвалила је на позиву истакавши, пре свега, значај једног оваквог скупа додавши да Србија и Белорусија, макар што се језика и културе тиче имају пуно заједничког. Блискост српског и белоруског народа огледа се не само у ћириличном писму, већ и у историјској борби за очување језика и писмености.

   Према речима, Миланке Карић управо главни задатак „ Карић Фондације“,  је рад на развоју националне културе и науке. - Ми смо штампали много књига биографија научника, уметника и познатих политичара из Србије и других земаља. Све те књиге, објављене су искључиво на ћирилици. Нашу иницијативу „ пиши ћирилицом“ подржала је и влада Србије - казала је Миланка Карић. Она је предложила и позвала на сарадњу Карић Фондације и АЛФА БК универзитета са белоруским институцијама на провођењу међународних научних скупова, округлих столова и радионица, као и објављивању монографија, чланака у научним часописима и припреми научно-истраживачких  пројеката.Убеђена сам да ће сарадња између наше две земље у будућности бити успешна и плодоносна и да ће допринети даљем приближавању наших народа и развоју науке, културе и образовања, закључила је Миланка Карић!

   Конференцији је присуствовао и академик Иван Алексиевич Чарота, истакнути белоруски слависта, професор и шеф Катедре словенске књижевности Белоруског државног универзитета у Минску иначе лауреат награде „Браћа Карић” за 2014. годину за публицистику, издаваштво и јачање културних и духовних веза између два братска словенска народа. Иван Алексиевич Чаротајеакадемик и инострани члан САНУ.

   Дан белоруске писмености је национални празник. Обележава се од 1994. године ради промовисања најбоље традиције националне културе штампане речи, духовности Белорусије и њених грађана. Одржава се у историјским и културним центрима, који су нераскидиво везани за живот познатих личности у земљи.

   Миланка Карић од министра информисања Ананич Лилије Станиславове у име Драгомира Ј. Карића, почасног конзула Белорусије у Србији примила је специјалну повељу за велики лични допринос у развоју међународних књижевних веза два народа као и активно партнерство у организацији Међународних округлих столова „Созвучије“.

  •  
 •