•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • Карић фондација на 61. Међународном београдском сајму књига

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   Карић фондација на 61. ...
   • 30. октобар 2016.
  • Уз звуке фанфара и музичке нумере "Сто те нема" оперског првака Оливера Њега и пијанисте Николе Рацкова, обележен је почетак 61. Међународног београдског сајма књига.

   Најрепрезентативнија књижевна манифестација у овом делу Европе, ове године трајала је од 23. до 30. октобра, под слоганом "Књиге у руке", и окупила је више од 450 директних издавача, међу којима 40 иностраних.
   Сајам су отворили писац, професор Филозофског факултета у Новом Саду и председник Матице српске проф. др Драган Станић (познатији као Иван Негришорац) и иранска редитељка и списатељица Наргес Абјар, пошто је Иран ове године земља почасни гост.
   Негришорац је поздрављајући угледне госте упутио позив присутнима "отворимо књиге, удубимо се у њих, па ће се и нама свет отворити пред очима и удубити се у нашу свест".
   "Свет око нас јесте управо то - најсложенија могућа књига коју ваља ишчитавати без наде да ће се икада дочитати до некаквог фиктивног краја", приметио је он.
   Тако је Карић фондација својим издањима ове године приближила књижевне светове из различитих временских периода и различитих садржаја.
   На сајму књига представљена је нова књига Драгомира и Богољуба Карића „ПУТИН-Снага Русије“!
   Нова књига о Владимиру Путину разликује се од свих до сада објављених дела о водећем светском лидеру и председнику Русије.
   О књизи су говорили дипломата Др Срећко Ђукић, некадашњи министар за иностране послове СРЈ Живадин Јовановић и проф. др Миливоје Павловић.
   Књига опремљена мноштвом фотографија прати живот Владимира Путина од најранијег детињства до данас, из посебног угла, какав је могао да сагледа само неко ко добро познаје и воли Русију и руски народ.
   „Има пуно ствари које кроз наше медије нисмо могли да сазнамо и које откривамо у целини или деловима читајући књигу браће Карић. Ово је једно изванредно штиво и употпуњује информације, не само о председнику Путину као светском лидеру, већ и о Русији као традиционалном пријатељу и савезнику Србији“, изјавио је Живадин Јовановић.
   „То није биографија у уобичајном смислу, у биографијама аутори често затрпавају читаоце са гомилом мање битних података, ово је пак у највећој мери летопис једног важног периода у историји Русије и повести човечанства, а трећом димензијом то је анализа историјског периода у ком се појавила једна таква личност као што је Владимир Путин, која је оставила и још увек оставља траг на сва кључна збивања у епохи“, рекао је проф др. Миливоје Павловић.
   “Говорити о књизи у којој је главна личност Владимир Владимирович Путин, руски председник и водећи светски лидер одмичућег XXИ века, захвална је тема. Што год кажете, и о Путину напишете, нађе се на првим страницама, а код обичних људи широм света Путин побуђује, као нико, невероватан интерес. Тако је и са књигом о Путину коју вам  представљамо. И одмах да кажем да је ово прави издавачки подухват - по свом обиму, по откривању и презентацији кључних карактеристика те водеће светске личности, по изванредној опремљености књиге са мноштвом фотографија представљајући књигу саму за себе, и, наравно, по особености аутора. Тако нешто је могла да уради само "Карић фондација" . Речи су Срећка Ђукића о овој књизи.
   Поред ове, велику пажњу код читалачке публике, различитог узраста, изазвала је и књига Михајла Идворског Пупина „Са пашњака до научењака“  ауторке Александре Нинковић Ташић у издању Карић фондације а у сарадњи са Матицом српском.
   Према речима Александре Нинковић Ташић, „Са пашњака до научењака“, коју је издала Карић фондација, представља прво комплетно издање.
   "Књигу коју смо раније имали остала је без предговора Милоша Црњанског, остала је без најлепшег дела о Светом Сави који је писао сам Михајло Пупин. Некако је комунизам прецртавао њене делове, ломио је књигу која је прављена да прославља српски народ у свету и да инспирише и најсиромашнијег човека у Србији, а да свако дете учини бољим човеком", рекла је она.
   Даница Б. Карић, председница Карић фондације, на промоцији  је истакла да је Пупинова књига једно капитално дело и једино веродостојно издање његове аутобиографије.
   Поред ових нових књига, на штанду Карић фондације била су изложена и публици кроз многобројне промоције представљена издања издавача Срећне планете као и Алфа Универзитета а гости на штанду су нам били и професори и васпитачи образовне установе „Креативно перо“.
   Овај сајам протеако је у тренуцима славља књиге и образовања као и очувања српске културе и традиције.  

  •  
 •