•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • „Светост Мајчинства"

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   „Светост Мајчинства"
   • 15. новембар 2018.
  • „Светост Мајчинства"

   Фондација Андреј Првозвани из Руске Федерације заједно са Карић Фондацијом из Републике Србије уз подршку Извршног комитета града Минска и Министарства рада и социјалне заштите Републике Белорусије организовала је у Минску 6. форум у  оквиру  програма „Светост Мајчинства”. Током два дана 14. и 15. новембра  на форуму с опсежно говорило на тему „Породица у савременом свету: значење, трендови и перспективе”.
   Програм, који Фондација Андреј Првозвани реализује од 2006. године, има за циљ обнову потенцијала породице као темељне друштвене институције и вредности која одређује читав људски живот.
   У оквиру програма пружа се социјална и психолошка подршка трудницама и младим мајкама, које су  у тешкој ситуацији. Спроводи се образовни рад са омладином, улажу многострани напори у афирмацију породичних вредности у јавној свести и информационом простору.
   Форум у Минску обухватио је  пленарну седницу,  дискусије и тематске округле столове посвећене разматрању иницијатива оријентисаних на породицу и разумевању социјалних, економских, културних и духовних и моралних услова постојања породице у савременом свету. Форум се одржао уз учешће страних делегација и окупио је државне званичнике, друштвене лидере, научнике, новинаре и стручњаке...
   У оквиру Форума одржан је и научни и практични семинар за психологе и стручњаке у области рађања „Репродуктивно здравље породице: савремени медицински, психо-социјални и етички  аспекти” и радионица „Искуства и перспективе стварања породично оријентисаних медијских пројеката”.
   Андреи Шорец у име града Минска поручио је присутнима да је подршка материнству један од главних приоритета за развој града. „Развијамо медицину, а сви знате да градимо нова породилишта и здравствене установе. Едукујемо кроз школски систем и чувамо породицу као основну ћелију друштва.”
   Ирина Костевич, министарка рада и социјалне заштите истиче да међу 179 земаља, у рангирању земаља Република Белорусија заузима 25. место у смислу повољности за материнство и порођај и прво место међу земљама Заједницe независних држава.
   Драгомир Ј. Карић, народни посланик Скупштине Србије и почасни конзул Белорусије у Србији у име Карић фондације истакао да увек ради на промоцији породице као најпоузданијег, најсигурнијег  места, истакавши да има три сина и ћерку и 12 унучића.
   Миланка Карић, оснивач Карић фондације је у свом говору, другог дана Форума истакла значај и улогу жене, као стуба породице, јер сматра да жена данас носи огромну одговорност подједнко значајну и по њој  можда у овом тренутку и далеко већу и битнију у односу на супротан пол.  С тога је подвукла у свом гоору да  онолико колико је јака породица, толико је јака и држава!
   Председник управног одбора Фондације Андреј Првозвани Владимир Јакунин подсетио је: „Човечанство расте. Током протеклих 1000 година, повећао се 20 пута. Данас расте на рачун најсиромашнијих земаља. Кина, САД, Бразил, Русија су водеће земље у којима стопа наталитета не дозвољава популацији да се репродукује. Сви нови трендови би требали добити процену, ово је заиста је важно у садашњим условима”, - каже Јакуњин.
   Подршку овом форуму дали су председники Руске Федерације и Републике Белорусије.

    

  •  
 •