•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • Хаџи Петар Божовић

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   „255 година предузетништва породице Карић" и додела 21. Награде „Браћа Карић"
   /
   Хаџи Петар Божовић
   • 22. новембар 2018.
  • Добитник Награде „Браћа Карић" за културу и уметност

   Он је један од ретких, истинских глумачких великана на Олимпу своје професије.
   Он говори језиком разумљивим на свим континентима - језиком уметности. Новинари га пореде са Орсоном Велсом и Марлоном Брандом. Без обзира што то заиста добро звучи, а и истинито је, он најчешће не хаје за мишљења других. Тако живи и ради.

   Шта је Хаџи Петра Божовића учинило таквим какав јесте?
   Можда живот, одрастање, у сваком случају доживљај уметности и стварности.

   Његова биографија спада у оне по којима би се могли направити филмови.
   Рођен је у Земуну 22. маја 1946. године, а одрастао је у Дому за ратну сирочад на Сењаку. Оца је упознавао два пута, када се вратио из немачког заробљеништва, и касније, када се вратио са Голог отока. Мајку је рано изгубио, а све њих у детињству Петра Божовић на свој начин надоместила је тетка Вида. Од ње је учио живот…
   На живот је одговарао  снагом свог карактера, оштром и јасном мисли, коју је изговарао без обзира на последице.
   Већ у 25. години Хаџи Петар Божовић је додирнуо глумачке врхове. Током више од пола века дуге глумачке каријере одиграо је око сто филмских и ТВ улога. Сарађивао је са најзначајнијим југословенским редитељима - од Пурише Ђорђевића, Душана Макавејева, Лордана Зафрановића, Срђана Карановића, Горана Паскаљевића, Горана Марковића.... до данас већ средње и млађе генерације стваралаца, као што су Срђан Драгојевић, Мирослав Момчиловић, Стеван Филиповић...
   Улоге у филмовима „Лептирица”, „Лепа села лепо горе”, „Црни бомбардер”, „Браћа по матери”, „Нож” бисери су из богате и дуге каријере Хаџи Петра Божовића који, како каже, не воли да гледа своје филмове ни да се осврће за оним што је урадио на филмском платну.
   Најупечатљивије ликове по којима га памти публика широм некадашње велике Југославије остварио је у легендарним филмовима великог аутора Живка Николића. Остао је незабораван и ушао у филмске антологије као Зељо у „Чуду невиђеном”, „Жорж” у „Лепоти порока”, начелник Максим у трагикомедији „У име народа".
   Данас уме да каже да је глума „велика мука, али и велико задовољство”. Онима који гледају његова глумачка остварења остаје само задовољство - негде на ивицу смеха и плача. Своје ликове бојио је оригиналним сценским бојама, незабораван као Данило, шпански борац из свевремене тв серије „Више од игре”, Никола Тесла у филму „Тајна Николе Тесле”, Чеговић или владика Николај.
   Представом „Крај партије” Самјуела Бекета, вратио се у позориште, овај пут као редитељ и глумац. Познат по смелим иступима, Божовић у својој биографији бележи и податак да је три-четири пута одлазио из позоришта, али и да се увек враћао позоришту. Јер, позориште је живот.
   У животу, изван филма и изван позоришта радо говори стихове. Најчешће Матије Бећковића, Стевана Раичковића и Владислав Петковић Дис, док је Његош родитељ свега.
   У једном интервјуу навео је и како се понаша у тренуцима када му је најтеже у животу: - Одем у цркву и у полутами седнем и плачем. Сузе су творевина божја, коју је дао људима да избришу тугу и чемер из својих груди и срца - искрено је изговорио славни глумац и човек Хаџи Патар Божовић.
   За смех и сузе које нам је подарио вечерас се наградама „Павле Вуисић”, „Српски витез”, „Златни печат” Југословенске кинотеке, придружује Награда „Браћа Карић” за врхунска достигнућа у уметности.
    

  •  
 •