•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • Др Гордана Вуњак Новаковић

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   „255 година предузетништва породице Карић" и додела 21. Награде „Браћа Карић"
   /
   Др Гордана Вуњак ...
   • 22. новембар 2018.
  • Добитник Награде „Браћа Карић" за научни и истраживачки рад

   Гордана Вуњак Новаковић дипломирала је и докторирала у области хемијског инжењерства на Технолошко-металуршком факултету у Београду. Њен планетарни успех почиње одласком у Бостон, где је на Масачусетс институту за технологију провела годину дана као Фулбрајтов стипендиста.
   Сусрет са професором др Робертом Лангером, судбоносно је уводи у простор  биоинжењеринга новог времена.
   Уследиле су године фантастичних научних успона.
   Резултати које је Гордана Вуњак Новаковић остварила на Универзитету МИТ у Бостону: научни радови, пројекти, патенти и иновације, били су вансеријски. Те 2004. године Гордани је на престижном Светском конгресу „In Vitro Biology“, уручена посебна Медаља за изузетна истраживачка достигнућа, а 2005. године Швајцарска Асоцијација за истраживања у ортопедији, уручиће јој Награду за највећи допринос науци. Крајем 2005. године позвана је да преузме Националну лабораторију за матичне ћелије и инжењерство ткива на чувеном Универзитету „Колумбија” у Њујорку.
   Истраживање услова и технологија које омогућавају да се адекватна људска ткива одгоје у лабораторијским условима, постали су Горданина животна преокупација, а њена Лабораторија, која је израсла у јединствен Национални Центар за Биореакторе САД-а, данас се сматра пиониром у том софистицираном делу науке.
   Ова бриљантна научница, Српкиња 2008. године проглашенаје у Америци за једног од пет лидера у науци и технологији, а исте године изабрана је у Интернационалну Дворану Славних жена у технологији.
   Гордана Вуњак Новаковић је већ више година саветник чувене америчке Агенције за истраживања свемира (НАСА). У склопу те сарадње, њена Лабораторија је постигла врсне резултате у лечењу остеопорозе, која је велики проблем за космонауте. За постигнуте резултате у тој области, Гордана је добила неколико престижних награда агенције НАСА, али и изузетно вредну Клемсонову награду (2010. године) за изванредан допринос у науци и технологији биоматеријала.
   Данас је Гордана Вуњак Новаковић један од светских лидера у области примене хуманих ткива у медицини. Професор је биомедицинског инжењерства и медицинских наука на Универзитету Колумбија у Њујорку. Члан је српске и европске академије наука, прва је Српскиња и прва жена на Универзитету Колумбија изабрана у две од три америчке академије наука - у области инжењерства 2012. године и медицине 2014. године. О каквом научнику је реч најбоље говори податак да та два огранка, уз Национални Истраживачки Савет, чине најугледније у свету учено друштво - Националну Академију Наука САД.
   Према речима њених колега успех је такав, да ће о раду Гордане Вуњак Новаковић учити студенти на хемијским и медицинским факултетима широм света. Она увек истиче да је основа њеног знања утемељена у Србији, у њеној породици, Земунској гимназији и на београдском Технолошко-металуршком факултету. Све друго, по Гордани је надградња, развој и континуирани рад.
   До сада је Гордана, поред бројних научних радова, реализовала више од 100 врхунских пројеката, а има и 70 признатих и пријављених патената.
   О свом раду у једној од медицинских области будућности, научница нашег порекла а светског значаја каже:
   „Данас смо у могућности да направимо функционална људска ткива од матичних ћелија пацијента. То је иделана ситуација у којој узгајамо сопствено ткиво пацијента, које се онда враћа пацијенту, што омогућује идеалну сагласност тог ткива са комплетним контекстом организма.”
   Те речи су само назнака за огроман простор могућности, које пионирски рад Гордане Вуњак Новаковић може учинити реалним.
   За све што је постигла деценијама преданог рада, за наду коју њена истраживања враћају пацијентима широм света, за све те мале кораке за човека, а огромне за човечанство - свим признањима Гордане Вуњак Новаковић вечерас се придружује Награда „Браћа Карић” за изузетна достигнућа у научном и истраживачком раду.

  •  
 •