•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • Драган Стојковић Пикси

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   „255 година предузетништва породице Карић" и додела 21. Награде „Браћа Карић"
   /
   Драган Стојковић ...
   • 22. новембар 2018.
  • Добитник Награде „Браћа Карић" за спорт

   Без обзира да ли се налазили у Србији, Јапану, Француској, Кини, или било где на свету, име Драган Стојковић Пикси изазива дивљење и поштовање.
   Рођен у предграђу Ниша, у раној младости препознат као изузетан таленат, дебитовао је за нишки Раднички са тек навршених 16 година. У свом матичном клубу стекао је афирмацију и постао један од најбољих играча у тадашњој Југославији. Кључни тренутак у његовој каријери био је прелазак у Црвену Звезду 1986. године. Иако међу најмлађима у тиму, свим квалитетима који га већ у најранијој младости издвајају - постаје лидер на терену и најбољи стрелац Клуба већ у својој првој сезони.
   У лето 1990, прелази у Олимпик из Марсеја, тада, један од најбољих клубова Европе. Црвено-бели су му приредили опроштај из снова. Звезда је освојила дуплу круну, а Драган Стојковић Пикси је као капитен подигао оба трофеја - уз десет постигнутих голова у првенству.
   Иако звезда Европског фудбала, на врхунцу каријере 1994. године Драган Стојковић Пикси прави још један несвакидашњи, револуционарни потез - прелази у јапанску Нагоју. Оправданост такве одлуке потврђује чињеница да је током шест наредних сезона постао жива легенда јапанског фудбала.
   За репрезентацију Југославије дебитовао је 1983. године, постигавши 15 голова на 84 наступа. Учествовао је на Светским првенствима 1990. и 1998. године. Са селекцијом Југославије освојио је бронзану медаљу на Олимпијским играма у Лос Анђелесу 1984. године, као предводник једне од најталентованијих генерација са ових простора. Како је све у каријери Драгана Стојковића проткано судбином, тако се, управо на утакмици против Јапана опростио од дреса репрезентације 2001. године.
   Те исте године постао је председник Фудбалског Савеза Југославије. На тој функцији се задржао до 2005, када је преузео место председника Црвене Звезде. Пиксијев повратак у Звезду био је тријумфалан. За две сезоне са Стојковићем на челу, освојено је све што се могло освојити у домаћем фудбалу - две дупле круне.
   2008. године враћа се у Нагоју, а 2010. године његов клуб постао шампион Јапана, по први пут у својој историји. Исте године, постао је најбољи тренер Јапанске лиге. Већ следеће године Нагоја осваја и Јапански Супер Куп.
   Као један од најуспешнијих тренера у историји клуба, испред, чак и свог тренерског ментора, легендарног Арсена Венгера, Нагоју је напустио 2013. године.
   У потрази за новим изазовима, поново као пионир експанзије фудбала на исток, преузима кинески клуб Гванжу 2015. године, где и данас ради као тренер.
   Он је један од последњих аутентичних плејмејкера у фудбалу. Ауторитет и лидер на терену и љубимац навијача. Један је од најбољих српских и југословенских фудбалера свих времена, а многи европски и светски стручњаци га сврставају међу велемајсторе фудбалске игре. Своје играчке карактеристике пренео је и на тренерски посао. Као стратег кинеског Гванжуа, налази се међу 10 најплаћенијих тренера на Свету.
   Носилац је бројних екипних и индивидуалних признања: 3. маја 1990. године промовисан је у „ред бесмртних” - пету Звездину звезду, члан је идеалне поставе Светског првенства 1990, изабран је међу 11 најбољих играча на свету 1991. и 1998. у избору ФИФА, изабран је и у најбољих 11 играча Олимпика из Марсеја свих времена. У Јапану је стекао култни статус. Носилац је Ордена Излазећег Сунца IV степена, који додељује јапански цар.
   Свим тим врхунским признањима вечерас се придружује и Награда „Браћа Карић” за изузетна достигнућа у спорту.

  •  
 •