•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • Арно Гујон

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   „255 година предузетништва породице Карић" и додела 21. Награде „Браћа Карић"
   /
   Арно Гујон
   • 22. новембар 2018.
  • Добитник Награде „Браћа Карић" за хуманитарне активности

   Сви његови путеви воде ка Србији. Тако је назвао и своју књигу у којој документаристички сведочи о драми српског становништва на Косову и Метохији. Много раније, пре књиге, овај млади Француз је своју судбину повезао са судбином Срба.
   Доносећи већ четрнаест година разноврсну хуманитарну помоћ српским енклавама на Космету, Арно Гујон је увидео патњу недужних људи  и без обзира што је за Србе на Космету ситуација изузетно тешка, мисли да има наде за Косово, јер у њему још има Срба.
   Шта је Арно Гујона учинило различитим?
   Рођен је 27. новембра 1985. године у Греноблу у Француској. Потиче из патријархалне породице, његов деда Жилбер и отац Ив били су задојени историјом. Још као средњошколац побунио се против ратних дејства НАТО пакта против СР Југославије.
   Овај млади човек је изузетан и по томе што је са свега 19 година, са две године старијим братом Бертраном и још двојицом другова, кренуо на пут дуг 2.000 км како би за православни Божић поклонима обрадовао децу на Косову и Метохији. Тако је кренуо његов пут доброчинства, који траје и данас.
   У међувремену, основао је хуманитарну организацију „Солидарност за Косово”, која је допремила помоћ у више од 30 конвоја, вредности веће од милион и по евра, организовала 12 пројеката,  која сарађује са Епархијом рашко-призренском и има тридесетак волонтера. Помоћ овој организацији у Француској пружа 8.000 донатора.
   Тим средствима су до сада на Косову и Метохији обновили 27 школа, изградили четири фарме, млекару, фабирку за пастеризацију воћа и поврћа, поставили неколико пластеника и избушили бунаре, граде фарму за тов свиња код Новог брда, реновирају четири школе и планирају да кроз месец дана крену у већ традиционални „Божићни конвој”.
   Гујонов рад је углавном познат у Француској, где је већ објавио књигу о ситуацији на Косову и Метохији са називом „У срцу мученичке Европе”.
   Своју супругу Ивану, која са њим дели живот - уз сва веровања и настојања, верио је 2012. године у Грачаници, већ следеће године венчали су се у Француској.
   У Београду је 11. маја 2015. године добио српско држављанство и пасош Републике Србије. Породица Гујон живи у Београду.
   Хуманитарни рад Арно Гујона је у Србији вреднован читавим низом значајних признања:
   -    Указом Председника Републике Србије, добитник је Златне медаље за изузетне заслуге у области хуманитарног рада.
   -    Патријарх српски Иринеј одликовао је Гујона орденом Светог Саве првог степена.
   -    Епископ шабачки Лаврентије уручио му је Орден Светог владике Николаја,
   -    У Министарству спољних послова Републике Србије добио је, Повељу Витеза Светосавског пацифизма
   -    Добитник је специјалне плакете за најплеменитији подвиг године, које додељују „Новости”.

   На путу ка Србији Гујона је водила жеља да спозна истину. Попут Арчибалда Рајса, и Арно Гујон је дошао у Србију, да ту на извору трага за одговорима. Арно Гујон поручује да је дужност данашњег човека да се ововременом варварству супротстави снагом оних идеала и братства међу народима којима се одликовала дојучерашња Европа.
   Свим његовим одличјима вечерас се придружује и Награда „Браћа Карић” за хуманитарни рад и доброчинство.  За витештво ретко у савременом свету -за све што је учинио и чини за Србију.

  •  
 •