•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • Карић Фондација на 62. Међународном београдском сајму књига

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   Карић Фондација на 62. ...
   • 29. октобар 2017.
  • Међународни београдски сајам књига, који је од 22. до 29. октобра окупио око 500 излагача, од којих 50 из иностранства. Свечано отварање почело је говором аустријског писца и публицисте Карл Маркус Гауса и академика Мира Вуксановића.

   Почасни гост  62. светковине писане речи која је одржана под слоганом „Кључ је у књигама"  био је немачки језик, а програмом „Четири земље један језик" представиле су се Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн.

   Посетиоцима је било предочено око 1.000 књига савремених аутора из све четири земље, од чега 350 наслова премијерно.

   Звезда овогодишњег сајма била је нобеловка Херта Милер, а поред ње у оквиру програма „Четири земље један језик" гости су били Марсел Бајер, Владимир Каминер, Јан Вагнер, Фолкер Кучер, Инго Шулце, Арно Камениш, Дана Григорча, Мелинда Нађ Абоњи, Јонас Лишер, Тереза Преауер, Валентин Гребнер, Луц Ратенов, Катрин Регла.

   Различитим програмима током Сајма било је  обележено 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног, 250 година Филипа Вишњића, 125 година од рођења Иве Андрића, 150 година од смрти Шарла Бодлера, век смрти Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића, 170 година Његошевог „Горског вијенца", пет деценија од издавања романа "100 година самоће" Габријела Гарсије Маркеса и "Дервиш и смрт" Меше Селимовића.

   Поред многобројних издавача и ове године Карић фондација је подсетила читаоце на стара и  представила своја нова издања.

   Једна од промовисаних књига је и „Богољубова зелена салата" премијерно представљена на Сајму књига!

   Аутор је Мирко Стаменковић, некадашњи новинар, главни уредник најчитанијих листова у Југославији и особа која најбоље познаје породицу Карић.

   Стаменковић је на представљању књиге истакао да читаоци морају да купе и прочитају књигу, да би спознали значај досадашњег рада Богољуба Карића.

   Он је посетиоцима открио да само један детаљ који сматра битним, није записао у књизи, а то је да: „Иза сваке успешне жене, стоји успешан мушкарац. Добро сте чули, нисам погрешио, само сам с разлогом ову изреку мало изокренуо".

   Поред великог броја посетилаца који су дошли да сазнају о каквом делу је реч, међу присутнима била је и многочлана породица Карић, пријатељи, познаници.

   Осим аутора, о делу су говорили и Миша Ћирић, оснивач Међународног пословног клуба „Дијаспора гроуп" и пројекта „Упакована носталгија", проф. др Костадин Пушар, специјали саветник Унивезитета за мир и развој, као и емиритус професор Универзитета Браћа Карић, Борислав Миљановић, некадашњи новинар БК телевизије, доктор комуникације и директор Репрезент система.

   Присутни су ипак са највећом знатижељом чекали да им се обрати Богољуб Карић.


   „Мирко Стаменковић више деценија прати наш рад, а за оне који не знају, ми смо још у оној Југославији први основали приватну и породичну компанију,и од тада је прошло, скоро пет деценија. Имали смо срећу да је тадашњи председник Тито посетио наш град Пећ и да му се свидело то што ми радимо као породица. Сматрао је да ти породични бизниси могу само да допринесу развоју државе и рекао да нам се омогући шта год да нам треба. У то време смо Сретен, Драгомир, Зоран, Оливера и ја смо за четири године, отворили пет компанија. Почели смо са петоро људи, а онда смо расли. Маршал је, као пример породичног бизниса, на састанцима са представницима Совјетског Савета узимао нашу породицу и у то време је то била велика част. Убрзо након тога посетили смо Русију и тако кренули у те воде у тој земљи. Ми смо први Срби који су основали приватне компаније у Русији и данас смо једна од највећих компанија", нагласио е Богољуб Карић и додао да је породица Карић остварена породица.


   Сви посетиоци имали су прилику и да се лично упознају са Богољубом Карићем као и да им он потпише примерак књиге.

   И ове године Карић фондација је на свом штанду у празничној атмосфери, угостила све своје пријатеље и поштоваоце писане речи.

  •  
 •