•  
  • Много је начина да покажете својој отаџбини колико је волите и колико сте спремни да учините за њу. Наша породица је изабрала хуманитарни рад, представљање националне културе широм света, помоћ свима којима је неопходна, ...

  •  
  • Реците да сам идеалиста али чврсто верујем да се све наше тежње, снови и жеље могу остварити само ако имамо храбрости и вере да их пратимо...

   Даница Карић

  •  
   
  • Породица Карић обележила крсну славу Свети Јован Крститељ

  •  
  • Ваша локација:
   Насловна
   /
   Вести
   /
   Породица Карић ...
   • 20. јануар 2019.
  • Породица Карић традиционално обележавање крсне славе Свети Јован Крститељ започела је 19. 01. 2019. године у вили „Јелена".

   Као и сваке године, породица пред сам дан Славе на Богојављење уједно дочекује и рођендан најстарије чланице породице, мајке Данице Карић која свој монашки живот проводи као Мати Ангелина, а ове године је напунила 99 година. Домаћини су били браћа Драгомир, Зоран и Богољуб Карић и сестра Оливера Карић-Недељковић.

   Његова Светост Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Иринеј и ове године је пресекао славски колач, дан уочи породичне славе породице Карић.

   Свечаном чину, присуствовали су бројни представници Српске православне цркве, Београдски надбискуп и метрополит Монсињор Станислав Хочевар и представници других верских заједница. 

   У вили „Јелена“ поред многобројних чланова породице Карић Слава је обележена у присуству великог броја гостију, сарадника, пријатеља, лауреата Награде „Браћа Карић“, запослених у компанијама: „БК Група“, „Карић Фондација“, „Алфа БК Универзитет“, „БК телевизија“, чланова Покрета снага Србије, као и бројних познатих личности.

   Присутни су били бројни амбасадори, конзули и други чланови дипломатског кора, а многи од њих су по први пут присуствовали овом народно-црквеном обичају повезаном са даном одређеног хришћанског светитеља, који је после Васкрса и Божића најважнији породични празник карактеристичан за Србе и са пажњом су пратили овај традиционални православни ритуал, од славског жита, свећења водице, сечења славског колача, појања тропара.

   Честитајући Славу породици Карић, на челу са Мати Ангелином, поглавар Српске православне цркве упутио је молитве и жеље Господу да ова дивна породица своју крсну Славу слави још много, много година и генерација. „Нека породици Карић буде благословен овај дан, да се умножава и расте као и до данас, то је највеће богатство. Бадава ако не знам шта све имамо, ако немамо коме то да оставимо и ако нема некога да то наследи, продужи живот породице и Славе.“ Такође је поручио да исто као што бринемо за своју кућу и дом, требало би да бринемо и за свој род.

   Његову Светост Патријарха српског господина Иринеја кроз извођење тропара пратио је  „Београдски мушки хор“, под вођством диригента господина ђакона Владимира Руменића.

   Све госте и званице дочекао је домаћин Славе, господин Драгомир Ј. Карић заједно са члановима породице. „Наша породица је из Пећи, са Косова и Метохије, традиционално славимо крсну славу Свети Јован Крститељ. То је један изванредан осећај, напајање духовном енергијом коа освежава мозак, тело и душу, тако да све у човеку заигра, а срце пре свега. Имамо ту срећу да нам је и док смо живели у Пећи Патријарх увек долазио на Славу, пресветли патријарси Герман, Павле, а ево сада и Патријарх Иринеј. Срећни смо да нашег Патријарха г-дина Иринеја служи добро здравље и да је и вечерас чинодејствовао са својим пресветлим свештенством...Толеранција је кључна реч када је у питању породица и веома важна када су друге вероисповести у питању, тако да би исто као што бринемо о традицији и православљу, требало да поштујемо и разумемо и друге“, рекао је г-дин Драгомир Ј. Карић.

   Господин Богољуб Ј. Карић је истакао је да без породице нема ни среће, ни задовољства, ни живота. Без обзира што су чланови њихове породице свуда по свету, расути по свим континентима, увек се знало где је зборно место. „Наша породица има 200 чланова и морам да вам кажем да све што радим ја, а и сви ми заједно, то је промоција породице; не Карић породице, него породице генерално, свих наших породица, посебно код нас Срба који смо доживели толико великих бродолома последњих векова и деценија, да је добро да смо сви на окупу и да смо живи и здрави. Увек говорим да је данас најважније промовисати породицу и увек говорим како је неопходно да деца поштују своје родитеље, како родитељи морају да знају да су им деца најважнија  и да увек имају времена за њих. Без обзира којим се послом бавимо, колико смо заузети, сви у првом плану морамо имати своје дете, свог родитеља, своје баке, деке, своју породицу. Одатле све потиче. Ако имамо ту слогу, хармонију, бригу и љубав једни за друге, онда имамо и и све друго у животу.“

   На традиционалној славској трпези, нарочито су били примећени косовски кулинарски специјалитети.

   Бројни гости у вили „Јелена“ нису крили задовољство што су у прилици да увеличају славље породице

   Између осталих, г-дин Милутин Поповић Захар је изјавио да је повлашћен тиме што породицу Карић познаје 35 година и што је поново ту; Снежана Дакић је приметила да јој се, поред обичаја славе који Карићи изузетно негују,  нарочито допада то што гаје „култ Мајке“, не само мајке Данице -Мати Ангелине, већ то преносе и на своју децу и унуке... „Ми сви учимо од Карића“, додала је.

   Г-дин Срђан Ђоковић, који је био са супругом Дијаном, рекао је да обележавањем славе продужавамо век и породице и Славе.

   Г-дин Никола Рацков објашњава како је овај српски обичај кроз векове увек био и повод за дружење, да једни другима кажемо шта нас тишти и одакле је потребна помоћ. Такође је додао да је на репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа из Србије UNESCO ставио за сада Породичну српску славу, Коло као традиционалну народну игру и певање уз гусле.

   Г-ђа Исидора Бјелица, добитница Награде „Браћа Карић“  рекла је да код породице Карић нарочито поштује то што стално живе хришћански „и споља и изнутра“, не само током обележавања хришћанских празника и не само при обележавању своје крсне славе, а то је суштина вере.

   Један од лауреата Награде „Браћа Карић“, цењени уметник г-дин Бора Дугић је рекао: „Окупљања на славама, поред славског обичаја, су прилика да се људи сретну и друже, а жеља породице Карић да своје славље и све своје поделе са другима је предиван пример како се наслеђе и традиција преноси са колена на колено и шта је суштина дељења.“

   Како су пожелели сви присутни породици Карић, пријатељи преко друштвених мрежа, а и сама Његова Светост Патријарх г-дин Иринеј:

   СРЕЋНА СЛАВА, НА МНОГАЈА ЉЕТА ЈОШ!

  •  
 •