„Banatske priče“

Pod pokroviteljstvom Karić Fondacije, a u organizaciji Zrenjaninskog centra za ravnopravnost i Asocijacije za razvoj „Bagljaš“ priređena je izložba „Banatske priče“, u „Vili Jelena“ u Beogradu.

Žene Banatske, obučene u svoje nacionalne srpske, mađarske, slovačke, rumunske, rusinske narodne nošnje ovoga puta su u Beograd sem pesme i igre, ponele svoje umetničke rukotvorine koje krase etno sobe njihovih Udruženja u Kikindi, Novim Kozaracima, Mokrinu, Novom Miloševu, Aradcu, Zrenjaninu, Melenacima, Kovačici, Dolovu, Crepaji, Belom Blatu, Alibunaru, Pančevu. Predstavile su se izložbom tradicionalnih zanata kao što su zlatovez, ikonopisanje, umetničko ukrašavanje i šivenje nojevih i guščijih jaja, tkanje, duborez, izrada sveća, violina, narodnih nošnji, pravljenje opanaka, proizvodnja keramike, tekstila i drugih zanimljivih i karakrterističnih zanata za ovaj deo Vojvodine.

Pored prodajnog dela izložbe imali smo prilku da vidimo i dela slikara naivaca, kao i akademskih slikara, ali i da uživamo u bogatom kulturno umetničkom programu. Za „Slatkim stolom“ su svi prisutni imali priluku da probaju i uživaju u kulinarskim specijalitetima iz Banata, poznatim štrudlama, pitama, nasuvu, herovkama, knedlama…

Izložba koja je svečano otvorena u sredu 23. marta u 13 časova u Vili „Jelena“, istakla je ideju o promociji i očuvanju etno i kulturno – umetničkih vrednosti Banata, uz poseban akcent na očuvanju starih zanata. Ali je to takođe bio i trenutak u kome smo želeli da podsetimo na stepen ravnopavnosti polova u ovom delu Vojvodine, uključivanje žena u mehanizme unapređivanja rodne ravnopravnosti, kao i na razvoj preduzetništva kod žena, kome posebno doprinosi ekonomsko osnaživanje žena na selu.

Manifestacija „Banatska priča” pokazala je da Banat krase Sosa i Lala, onom prepoznatljivom i neusiljenom srdačnošću i toplinom, dobrodošlicom i gostoljubljem začinjenim iskrenom i čistom verom u tradiciju, poroducu i korene.

 

Ostavite komentar

two + 17 =