КОРЕНИ

Многи су Карићи оставили значајан траг за собом

Почетци породице Карић везани су за лепи град Пећ подно Проклетија, у питомој Метохији, колевци српске државе. Из Пећи су Карићи, као и бројне друге српске породице за време петовековне турске окупације, одлазили на четири стране света, у разне крајеве. Зато их данас има свуда, на истоку и западу, северу и југу.
Успех данашњих Карића побудио је занимање научника да сазнају о њима што више. Бројне су претпоставке о расељавању ове старе и цењене породице.

Делови породице Карић су се иселили, према Црној Гори, затим Херцеговину и Босну, у Дубровник, а одатле даље на запад и преко океана. Једна од претпоставки је да се део Карића иселио према североистоку у Војводину а затим у Мађарску, Чешку, Словачку, Украјину, Белорусију, Придњестровје у Молдавији, као и у Русију, посебно око реке Волге.

Према најновијим сазнањима, дубровачки архиви, поседују десетак докумената о познатом средњовековном трговцу Радивоју Карићу и другим Карићима, чији су се преци из Метохије населили у Херцеговини. У тим документима пише да је 1428. године трговац Радивоје Карић са породицом дошао из Хумске земље, односно војводства Светог Саве – Старе Херцеговине.

Многи су Карићи оставили значајан траг за собом. Поменућемо само неке од њих. Петар Карић школовао се у царској Русији у Кијеву и био је први директор Учитељске школе у Крагујевцу, чиме је вечно уградио своје име у историју српског народа.

Несумњиво је да је Владимир Карић, чувени географ, учитељ Јована Цвијића, писац књиге “Србија, опис земље, народа и државе”, један од предака Карића, оставио неизбрисив траг на просторима српских земаља, ова књига је од огромног значаја за српску историју и културу.

“Човек се рађа са осећањем за породицу и сопственост; без тога није он ни у којем човечанском друштву,ма на ком се ступњу образованости оно находило.”
-Владимир Карић

Садашња породица Карић достигла је статус који је сврстава у оквире интересовања најширег круга истраживача. Вреди истаћи и да су то потомци оних Карића који су се у земљи порекла задржали, упркос силним и трајним потресима, све до ових дана.

Карића је током бурне историје било у свим професијама: од учитеља, свештеника, официра до данашње генерације савремених менаџера.

Током генерација, као и у свакој породици, било их је више и мање успешних, али су увек настојали да наставе и сачувају предузетнички дух, чије је семе посејано почетком XVIII века.

Једна од најпознатијих и најугледнијих српских породица из Пећи, са Космета, породица Данице и Јанићија Карића је у времену оптерећеном кризама свих облика и размера, јасно изабрала, а онда и следила свој пут. Смелошћу ума и духа, осећајем заједништва и енергијом стварања Карићи су полако али сигурно долазили до успеха. Свако од њих је одмотавао своје клупко судбине, знајући да срећа не постоји сама по себи, да је треба зарадити, обликовати, а онда и поделити са другима.

Четири брата, Сретен, Драгомир, Зоран, Богољуб и сетра Оливера васпитавани су и расли у духу православља и оданости српској традицији. Ген предузетништва и његово семе су расли и развијали се онолико колико су то историјске и друге околности дозвољавале, да би садашњим генерацијама Карића то семе израсло у брижљиво однегован врт са великим бројем лепо уређених и плодних парцела и јос већим бројем оних празних, које чекају њихове вредне руке да их оплемене радом.