Dodeljene Nagrade „Braća Karić“ u 2014. g.

Karić Fondacija, koja se već više od 30 godina bavi humanitarnim radom, po 17-ti put dodelila je prestižne Nagrade „Braća Karić“. Svečanost je održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a i ove godine laureati su najeminentnije ličnosti, koje su svojim radom, inovacijama i ličnim zalaganjem, zadužile čovečanstvo i vreme kojem pripadamo.

VLADIMIR PUTIN
„Svaki vek ima svog državnika, a ovaj naš – vek koji se još zahuktava – bez ikakve sumnje, protiče u znaku Vladimira Vladimiroviča Putina, predsednika Ruske Federacije. BK grupa bila je pionir razvoja privatnog preduzetništva u bivšem Sovjetskom savezu, osnivanjem prve privatne mešovite jugoslovensko-sovjetske kompanije, pre više od tri decenije. Bili smo svedoci promena koje je učinio veliki državnik Vladimir Vladimirovič Putin, u razvoju demokratije, slobode i tržišne ekonomije, kao i ekonomskog i privrednog razvoja i politike mira i stabilnosti. Reč je o državniku najvišeg međunarodnog ranga, koji u sebi sjedinjuje i povezuje sve one osobine istorije i tradicije, savremenosti i budućnosti. Međutim, on nije samo dobar taktičar i pragmatičar, već je uspešan zato što ima istančan talenat državnog stratega – što vidi dalje, oseća i predviđa bolje. Zato je politika Vladimira Vladimiroviča Putina, politika konstruktivne saradnje i dijaloga, u rešavanju globalnih pitanja i problema, zbog čega je Rusija ponovo, nezaobilazni faktor u međunarodnim odnosima. Renesansa Putinove Rusije, probudila je novu nadu i kod svih onih koji pate u globalnom i jednopolarnom svetu. Predsednik Ruske federacije svojim radom, harizmom i vizijom uvodi nove demokratske standarde ne samo u Rusiji, već i u svetu. Izuzetan je i nemerljiv njegov doprinos za mir u svetu, razumevanje i prijateljstvo među narodima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, veroispovest i boju kože. Danas se neke od zemalja pitaju, kako se suprostaviti Putinovoj misiji da menja svet, da ga čini pravednijim i bezbednijim, da proširuje saradnju i učvršćuje mir među narodima. To je integracija zemalja i celog evroazijskog kontinenta od Lisabona do Vladivostoka, tu su Šangajska organizacija za saradnju i BRIKS koji okuplja Rusiju, Brazil, Kinu, Indiju i Južnu Afriku, gasovodi Severni i Južni tok, i najnoviji Snaga Sibira.
S ponosom i velikom zahvalnošću, Karić Fondacija dodeljuje nagradu, predsedniku Ruske federacije, velikom državniku i velikom prijatelju Srbije Vladimiru Vladimiroviču Putinu, za humanost, jačanje demokratije, mira, saradnje i prijateljstva među narodima.“

ELjČIN ILjJAS EFENDIJEV
„Eljčin Iljjas Efendijev, potpredsednik Vlade Azerbejdžana je doktor filoloških nauka, profesor, jedan od najznačajnijih pisaca Azerbejdžana. Impresivna je umetnička i politička karijera istaknutog azerbejdžanskog pisca i društveno-političkog radnika, koji je značajno doprineo jačanju veza između Srbije i Azerbejdžana, zemlje koja je postala i značajan investitor i donator u Srbiji. Da podsetimo, zahvaljujući finansijskoj pomoći Azerbejdžana obnovljena je Beogradska Bajrakli džamija, obnavlja se Tašmajdanski park i podignuta je i Crkva Svete Petke u Novom Sadu. Gospodin Eljčin Iljjas Efendijev je blizak saradnik predsednika Azerbejdžana i velikog prijatelja Srbije Alhama Alijeva. On je i Narodni pisac Azerbejdžana i Zaslužni umetnik te zemlje, veliki prijatelj Srbije koji se pridružuje porodici velikana okupljenoj oko Nagrade „Braća Karić“.
Dobitnik Nagrade „Braća Karić“ za književnost i jačanje prijateljskih i bratskih veza između Srbije i Azerbejdžana – Eljčin Iljjas Efendijev.

IVAN ALEKSIJEVIČ ČAROTA
Laureat Nagrade „Braća Karić“ Ivan Aleksievič Čarota istaknuti je beloruski slavista, profesor i šef Katedre slovenske književnosti Beloruskog državnog Univerziteta u Minsku. Inostrani je član Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Međunarodne Slovenske Akademije nauka umetnosti i obrazovanja. Član je Saveza pisaca Belorusije, Rusije i Republike Srpske. Njegov naučni rad je posebno značajan u segmentu slovenske književnosti i kulture, međuslovenskih veza, istorije pravoslavlja i književnog prevođenja, koji se manifestuje u preko 500 naučnih i književno-kritičarskih radova. Naročito je doprineo produbljivanju kulturnih veza između Srbije i Belorusije i jačanju bratskog saveza dva slovenska naroda. Veliki je prijatelj Srbije, srpskog naroda, kulture i crkve. U poslednjim teškim vremenima za srpski narod, intenzivno se uključio u aktivnosti za pomoć srpskom narodu, ali i promovisanju istine o Srbiji i srpskom narodu u inostranstvu.
Akademik Ivan Aleksievič Čarota, dobitnik Nagrade „Braća Karić“ za publicistiku i izdavaštvo, i jačanje kulturnih i duhovnih veza između dva bratska slovenska naroda.

DRAGAN BJELOGRLIĆ
Dragan Bjelogrlić, od glumca preko producenta do reditelja koji je pomerio granice srpske kinematografije. „Boško Buha“ – „Bolji život“ – „Lepa sela lepo gore“ – „Montevideo bog te video – vidimo se“ – razvojni put velikog filmskog umetnika, koji je uspeo da iznese na svojim plećima projekat kojeg bi se mnogi u današnjim umetničkim vremenima uplašili – dva filma i tri serije – „Montevideo“ – projekat koji je vratio lepe i setne filmske priče u naše živote, podsećanje na vreme kada se borilo i igralo za čast, slavu i sportski uspeh, a ne za novac. Kao reditelj i producent lansirao je i jednu novu generaciju mladih srpskih glumaca, koja je veoma brzo počela da gradi i međunarodnu karijeru, i istovremeno napravio film koji predstavlja produkcijski vrhunac kinematografije ne samo Srbije, već i regiona.
Glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, dobitnik Nagrade „Braća Karić“ za kulturu i umetnost i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

ŽELjKO MITROVIĆ
Jedna od najznačajnijih figura u medijskoj sferi Srbije i regiona u poslednjih 20 godina – vlasnik kompanije PINK Internacional, vlasnik i osnivač najveće privatne televizije u Srbiji. Njegova Pink televizija, osim rekordne gledanosti, kako u zabavnom, tako i u informativnom programu, postala je i centar jedne od najvećih medijskih grupacija na Balkanu, ali i u čitavoj Evropi, koja obuhvata i veoma gledane televizije sa nacionalnom frekvencijom u BiH i Crnoj Gori, satelitsku i kablovsku platformu sa preko 100 televizijskih kanala, koju je proširio i na oblast interneta i mobilne telefonije. Razumevajući ulogu medija u savremenom životu, poslovanje svoje medijske grupacije širio je i na oblast diskografske industrije, kroz veoma uspešnu diskografsku kuću ,,City records,, koja je uspešno kreirala muzičke ukuse na prostoru ne samo Srbije, već i regiona. Posebno značajan segment delatnosti njegove medijske grupacije je i „Pink Film international Studios“ – filmski studiji u Šimanovcima, opremljeni najsavrmenijom studijskom tehnikom na površini od 40.000 m2 na 17 hektara zemljišta u kojima se snimaju filmovi holivudske produkcije. Da je rođen u Americi ili Velikoj Britaniji, njegova kreativnost bi sigurno mogla da se meri sa dostignućima velikih svetskih medijskih korporacija kao što su „CNN“, „Sky“ i „Russia Today“, koje imaju ogromnu finansijsku podršku svojih država. Međutim, on je stvarao u zemlji u kojoj nije bilo ni razumevanja ni podrške, već mnogo onih koji su bili protiv njegove vizije. Zbog toga njegovo stvaralaštvo ima daleko veću vrednost. I pored svih teškoća, njegova kreativna vizija i upornost pobedili su sve skeptike i doveli do toga da sada, posle dve decenije rada, može biti ponosan na svoje medijske uspehe i rezultate na prostoru Srbije i regiona, koji se mogu meriti sa dostignućima Teda Tarnera ili Ruperta Mardoka.
Željko Mitrović – laureat Nagrade „Braća Karić“ za izvanredna dostignuća u medijskoj sferi, televizijskoj i filsmkoj produkciji u čitavoj Evropi.

DEJAN PETKOVIĆ RAMBO
Kada kao stranac postanete fudbalska zvezda u zemlji u kojoj je fudbal više od igre – Brazilu, onda ste dostigli nebo u tom sportu. Igrajući za najveći klub u Srbiji – Crvenu Zvezdu, za najveći klub u Španiji, a i u svetu – Real iz Madrida, i za sedam najvećih brazilskih klubova, kao što su Flamengo, Santos, Vasko da Gama i Fluminense, stvorili ste sportsku karijeru kakvom, malo koji fudbaler sa ovih prostora, može da se pohvali. 2009. godine primljen je u brazisku fudbalsku „Kuću slavnih“ na legendarnoj Marakani i tako postao tek peti stranac i tek treći Evropljanin, koji je imao tu privilegiju i čast u Brazilu. Istovremeno ostavio je i otiske svojih stopala ispred tog hrama fudbala, koji će večno podsećati na velikog Dejana Petkovića Ramba. Zbog fascinantne igre i ljudskih vrlina postao je počasni građanin Rio de Žaneira i države Rio, Petropolisa, Kairua i rodnog grada Majdanpeka. Počasni je konzul Republike Srbije u Brazilu, odlikovan brazilskim ordenom Rio Blanko.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Braća Karić“ za sport – Dejan Petković Rambo.

 

Ostavite komentar

three × 4 =