Dodeljene zahvalnice donatorima za obnovu i uređenje isposnice Svetog Zosima u manastiru Tumane kod Golubca

Osvešćenju obnovljene isposnice Svetog Zosima u manastiru Tumane kod Golupca i svečanom činu kanonizacije Svetog Jakova u nedelju 28. 05. 2017 godine, prisustvovalo je hiljade vernika iz svih krajeva Srbije .

Vernici, među kojima su bile i majke sa tek rođenim bebama, strpljivo i u miru čekali su da celivaju mošti dvojice svetaca i čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice koja se nalazi u ovoj svetinji u podnožju golubačkih planina, inače zadužbini Miloša Obilića.
Oni koji su uspeli da uđu u hram uspeli su da vide i presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog, nakon čega je održana svečana litija uz koju su svetiteljeve mošti prenete do isposnice udaljene oko kilometar od manastira Tumane, mesta u kojem je živeo i molio se Sveti Zosim. Vernici su prisustvovali i liturgiji koju su služili arhiepiskop mihalsko-košicki pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja vladika Georgije, episkop braničevski gospodin Ignjatije i episkop timočki gospodin Ilarion.
Starešina manastira Tumane, iguman Dimitrije, kaže da je veliki blagoslov što se mošti ovih velikih svetitelja nalaze u manastiru.
Za današnji izgled manastira Tumane, pored požrtvovanosti igumana Dimitrija i njegove bratije, zaslužni su i brojni donatori i ljudi koji svakodnevno pomažu u obnovi ove svetinje. Njima su u nedelju uručene zahvalnice za iskazan trud i pomoć u obnovi i uređenju ove svete obitelji, a posebno drevne isposnice Svetog oca Zosima Sinaita, Tumanskog Čudotvorca.
U znak velike blagodarnosti zahvalnice su dodeljene su Bogoljubu J. Kariću, Karić Fondaciji i kompaniji „BK Tesla“.
Dragomir J. Karić istakao je primajući zahvalnicu i medalju da će porodica Karić nastaviti da pomaže manastir Tumane i ostale srpske svetinje.
Zahvalnica je uručena i Beograđaninu Dejanu Mitroviću, takođe velikom donatoru, zahvaljujući čijoj pomoći je pre dve godine počela obnova manastira.
Govoreći o manastiru Tumane iguman Dimitrije rekao je da je reč o jedinom manastiru u Srbiji koji predstavlja kosovsku svetinju van Kosova.
On se još jednom zahvalio svima koji su molitvama i prilozima pomogli da se manastir uredi i sredi.
Svečanosti su pored predstavnika SPC, sveštenika i monaha, prisustvovali direktor Kancelarije za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije Mileta Radojević, predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Pokreta SNAGA SRBIJE – BK Persa Minjović, predsednik Nadzornog odbora Miloš Vučinić, predstavnici Karić Fondacije i brojni drugi ugledni gosti.

 

Ostavite komentar

five + eighteen =