Foto izložba Valentine Likorenko SVETA RUSIJA pod pokroviteljstvom Karić fondacije

Povodom 9. maja, dana Velike pobede Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, a pod pokroviteljstvom Karić fondacije u saradnji sa udruženjem Ruski Imperatorski Flag, u Ruskom domu u Beogradu održana je izložba fotografija Valentine Likorenko. Gradske hramove, manastire i tvrđave Moskve, Sankt Peterburga i Kijeva ova umetnica ovekovečila je i dala na uvid domaćim ljubiteljima fotografije.

Fotografije Moskovskog Crvenog trga ili Katedrale Svete Sofije u Kijevu tek su dve od 48 koje je autorka Valentina Likorenko predstavila zainteresovanoj publici u prepunom Ruskom domu. Izložba pod nazivom “Sveta Rusija“ jedinstven je slučaj, jer ove fotografije nisu nastale ubrzo i namenski, već godinama. O predstavljanju fotografija Likorenkove, kao i o divnoj saradnji sa Karićfondacijom, koja je pokrovitelj ove manifestacije, govorila je književnica Radmila Vojnović, istakavši njenu važnost, koja predstavlja simbol duhovnih pobeda ruskog naroda kroz istoriju.

Prisutne posetioce pozdravio je ambasador Ruske federacije Aleksandar Vasiljevič Čepurin, koji je nekoliko reči o sovjetskoj pobedi u drugom svetskom ratu izgovorio pred veteranima iz Moskve, koji su bili specijalni gosti ove izložbe. Priređen je i bogat kulturno- umetnički program, u kojem su prisutni uživali uz tradicionalne ruske pesme i igre kulturno-umetničkog društva “Karpati“.

 

Ostavite komentar

20 − 10 =