Karić fondacija i prva truba Sabora u Dragačevu zajedno već dvadeset godina

58. Dragačevski sabor trubača, poznat i kao Guča festival, i ove godine je od 9-12. avgusta nastavio tradiciju festivalske manifestacije i jedinstvene smotre tubaštva koja se svake godine održava u regionu Zapadne Srbije.

Od kako je knez Miloš Obrenović po svojoj naredbi oformio prvi vojni trubački orkestar 1831. godine truba se odomaćila kod stanovništva i postala deo njihove kulture i tradicije.

Prvi Dragačevski sabor trubača održan je 16. oktobra 1961. godine u porti crkve Svetog Aranđela Gavrila, u centru Guče, na kome su učestovali samo orkestri iz Dragačeva, a pobednik prvog sabora bio je Desimir Perišić. Na prvom saboru ustanovljena je i himna festivala, tradicionalna pesma „Sa Ovčara i Kablara“, koja i dan danas predstavlja pesmu koja u izvedbi preko 200 trubača takmičara, čini zaštitni znak sabora.

Deo ove tradicije duge dvadeset godina postala je i Karić fondacija koja je, zajedno sa Opštinom Guča i Udruženjem arhitekata Srbije 1998. godine raspisala konkurs za umetničku skulpturu „Dragačevska truba“.

Umetnik Velimir Karavelić, naš istaknuti vajar osvojio je prvu nagradu, livnica vajara Zorana Kuzmanovića je izradila skulpturu a Karić fondacija finansira izradu skulpture, kao i uređenje trga u Guči.

Milanka Karić, osnivač i tadašnji predsednik fondacije, u prisustvu brojnih zvanica, otkrila je spomenik 23. avgusta 1998. godine i tom prilikom rekla:

„… Dragačevski sabor u Guči okuplja na desetine orkestara trubača i stotine hiljada ljudi, i gde god da se pojave na zemaljskoj kugli izazivaju divljenje, ali nigde se njen zvuk ne razliva poljem tako kao ovde u Dragačevu u Guči.Ona dočekuje i ispraća, raduje se i plače, uspavljuje i budi.“

Ovogodišnje otvaranje svetkovine trube obeležio je i bogat kulturno – umetnički program koji je Karić fondacija podržala jer je davnih dana prpoznala svoje mesto u sadržaju i ideji festivala.

Prvog dana sabora, Karić fondacija je pored mnogobrojnih izlagača a na poziv Biblioteke Opštine Lučani, svojom bogatom izdvačkom delatnošću, uzela učešće na sajmu knjiga koji je iz godine u godinu sve posećeniji.

Zvuk trube u ovom delu Srbije prati svaki veći događaj, ali pored ovog simbola zatupljene su i druge tradicionalne vrednosti, kao što su tradicionalne pesme, igre i nošnje regiona Dragačeva.

Dramski umetnik Tomislav Knežević, poreklom Dragačevac veoma pažljivim odabirom umetničkih elemenata ovog kraja upriličio je recital ”Umetnički program Srbija 1914-1918 stradanje i slava” kao scenarista i reditelj.

Kako je Karić fondacija još od 1996. godine dodeljivala doživotne penzije borcima oslobodilačkih ratova Srbije prepoznala je i podržala i ovaj projekat.

Svake godine predstavnik Karić fondacije uručuje statuetu najboljem trubaču Sabora.

Do sada su proglašenju prisustvovali: Sreten Karić, Olivera Karić, prof. dr Dragoslav Dević, etnomuzikolog, umetnik Bora Dugić, Mirjana Karanović, Olivera Katarina … Gotovo čitavu jednu deceniju Dragomir J. Karić je u društvu svojih prijatelja, mnogobrojnih diplomatskih predstavnika u našoj zemlji, kao i sa svojim unucima Janićijem, Aleksandrom i Konstantinom a u ime porodice Karić i Karić fondacije dodeljivao statuetu trubača pobedniku Sabora.

Ove godine gospodin Karić čestitao je Stefanu Mladenoviću iz Vranja, priznanje za najbolju trubu Sabora. Tom prilikom je i rekao: „Za četiri dana Guču i Srbuju posetilo je pola milliona obožavalaca zvuka trube iz regiona, pa čak i iz daleke Australije, Južnoafričke Republike, Amerike. Guča je još jednom dokazala da je pravi srpski brend, kao i da je truba simbol srpskog domaćina, čiji se magičan zvuk širi po celom svetu. Nema Srbina ili stranca koji se nije slikao kod spomenika i taj vredan simbol Srbije nije prikazao celom svetu. Za izgradnju tog spomenika, veoma je zaslužna Karić fondacija, dok je naš pokojni brat Sreten Karić, zaslužan za to kako Guča danas izgleda“.

 

Ostavite komentar

fourteen + 15 =