Karić fondacija na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Uz zvuke fanfara i muzičke numere „Sto te nema“ operskog prvaka Olivera Njega i pijaniste Nikole Rackova, obeležen je početak 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, ove godine trajala je od 23. do 30. oktobra, pod sloganom „Knjige u ruke“, i okupila je više od 450 direktnih izdavača, među kojima 40 inostranih.
Sajam su otvorili pisac, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić (poznatiji kao Ivan Negrišorac) i iranska rediteljka i spisateljica Narges Abjar, pošto je Iran ove godine zemlja počasni gost.
Negrišorac je pozdravljajući ugledne goste uputio poziv prisutnima „otvorimo knjige, udubimo se u njih, pa će se i nama svet otvoriti pred očima i udubiti se u našu svest“.
„Svet oko nas jeste upravo to – najsloženija moguća knjiga koju valja iščitavati bez nade da će se ikada dočitati do nekakvog fiktivnog kraja“, primetio je on.
Tako je Karić fondacija svojim izdanjima ove godine približila književne svetove iz različitih vremenskih perioda i različitih sadržaja.
Na sajmu knjiga predstavljena je nova knjiga Dragomira i Bogoljuba Karića „PUTIN-Snaga Rusije“!
Nova knjiga o Vladimiru Putinu razlikuje se od svih do sada objavljenih dela o vodećem svetskom lideru i predsedniku Rusije.
O knjizi su govorili diplomata Dr Srećko Đukić, nekadašnji ministar za inostrane poslove SRJ Živadin Jovanović i prof. dr Milivoje Pavlović.
Knjiga opremljena mnoštvom fotografija prati život Vladimira Putina od najranijeg detinjstva do danas, iz posebnog ugla, kakav je mogao da sagleda samo neko ko dobro poznaje i voli Rusiju i ruski narod.
„Ima puno stvari koje kroz naše medije nismo mogli da saznamo i koje otkrivamo u celini ili delovima čitajući knjigu braće Karić. Ovo je jedno izvanredno štivo i upotpunjuje informacije, ne samo o predsedniku Putinu kao svetskom lideru, već i o Rusiji kao tradicionalnom prijatelju i savezniku Srbiji“, izjavio je Živadin Jovanović.
„To nije biografija u uobičajnom smislu, u biografijama autori često zatrpavaju čitaoce sa gomilom manje bitnih podataka, ovo je pak u najvećoj meri letopis jednog važnog perioda u istoriji Rusije i povesti čovečanstva, a trećom dimenzijom to je analiza istorijskog perioda u kom se pojavila jedna takva ličnost kao što je Vladimir Putin, koja je ostavila i još uvek ostavlja trag na sva ključna zbivanja u epohi“, rekao je prof dr. Milivoje Pavlović.
“Govoriti o knjizi u kojoj je glavna ličnost Vladimir Vladimirovič Putin, ruski predsednik i vodeći svetski lider odmičućeg XXI veka, zahvalna je tema. Što god kažete, i o Putinu napišete, nađe se na prvim stranicama, a kod običnih ljudi širom sveta Putin pobuđuje, kao niko, neverovatan interes. Tako je i sa knjigom o Putinu koju vam predstavljamo. I odmah da kažem da je ovo pravi izdavački poduhvat – po svom obimu, po otkrivanju i prezentaciji ključnih karakteristika te vodeće svetske ličnosti, po izvanrednoj opremljenosti knjige sa mnoštvom fotografija predstavljajući knjigu samu za sebe, i, naravno, po osobenosti autora. Tako nešto je mogla da uradi samo „Karić fondacija“ . Reči su Srećka Đukića o ovoj knjizi.
Pored ove, veliku pažnju kod čitalačke publike, različitog uzrasta, izazvala je i knjiga Mihajla Idvorskog Pupina „Sa pašnjaka do naučenjaka“ autorke Aleksandre Ninković Tašić u izdanju Karić fondacije a u saradnji sa Maticom srpskom.
Prema rečima Aleksandre Ninković Tašić, „Sa pašnjaka do naučenjaka“, koju je izdala Karić fondacija, predstavlja prvo kompletno izdanje.
„Knjigu koju smo ranije imali ostala je bez predgovora Miloša Crnjanskog, ostala je bez najlepšeg dela o Svetom Savi koji je pisao sam Mihajlo Pupin. Nekako je komunizam precrtavao njene delove, lomio je knjigu koja je pravljena da proslavlja srpski narod u svetu i da inspiriše i najsiromašnijeg čoveka u Srbiji, a da svako dete učini boljim čovekom“, rekla je ona.
Danica B. Karić, predsednica Karić fondacije, na promociji je istakla da je Pupinova knjiga jedno kapitalno delo i jedino verodostojno izdanje njegove autobiografije.
Pored ovih novih knjiga, na štandu Karić fondacije bila su izložena i publici kroz mnogobrojne promocije predstavljena izdanja izdavača Srećne planete kao i Alfa Univerziteta a gosti na štandu su nam bili i profesori i vaspitači obrazovne ustanove „Kreativno pero“.
Ovaj sajam proteako je u trenucima slavlja knjige i obrazovanja kao i očuvanja srpske kulture i tradicije.

 

Ostavite komentar

nineteen − one =