Karić Fondacija na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji je od 22. do 29. oktobra okupio oko 500 izlagača, od kojih 50 iz inostranstva. Svečano otvaranje počelo je govorom austrijskog pisca i publiciste Karl Markus Gausa i akademika Mira Vuksanovića.

Počasni gost 62. svetkovine pisane reči koja je održana pod sloganom „Ključ je u knjigama“ bio je nemački jezik, a programom „Četiri zemlje jedan jezik“ predstavile su se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Posetiocima je bilo predočeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega 350 naslova premijerno.

Zvezda ovogodišnjeg sajma bila je nobelovka Herta Miler, a pored nje u okviru programa „Četiri zemlje jedan jezik“ gosti su bili Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov, Katrin Regla.

Različitim programima tokom Sajma bilo je obeleženo 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 125 godina od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog „Gorskog vijenca“, pet decenija od izdavanja romana „100 godina samoće“ Gabrijela Garsije Markesa i „Derviš i smrt“ Meše Selimovića.

Pored mnogobrojnih izdavača i ove godine Karić fondacija je podsetila čitaoce na stara i predstavila svoja nova izdanja.

Jedna od promovisanih knjiga je i „Bogoljubova zelena salata“ premijerno predstavljena na Sajmu knjiga!

Autor je Mirko Stamenković, nekadašnji novinar, glavni urednik najčitanijih listova u Jugoslaviji i osoba koja najbolje poznaje porodicu Karić.

Stamenković je na predstavljanju knjige istakao da čitaoci moraju da kupe i pročitaju knjigu, da bi spoznali značaj dosadašnjeg rada Bogoljuba Karića.

On je posetiocima otkrio da samo jedan detalj koji smatra bitnim, nije zapisao u knjizi, a to je da: „Iza svake uspešne žene, stoji uspešan muškarac. Dobro ste čuli, nisam pogrešio, samo sam s razlogom ovu izreku malo izokrenuo“.

Pored velikog broja posetilaca koji su došli da saznaju o kakvom delu je reč, među prisutnima bila je i mnogočlana porodica Karić, prijatelji, poznanici.

Osim autora, o delu su govorili i Miša Ćirić, osnivač Međunarodnog poslovnog kluba „Dijaspora group“ i projekta „Upakovana nostalgija“, prof. dr Kostadin Pušar, specijali savetnik Univeziteta za mir i razvoj, kao i emiritus profesor Univerziteta Braća Karić, Borislav Miljanović, nekadašnji novinar BK televizije, doktor komunikacije i direktor Reprezent sistema.

Prisutni su ipak sa najvećom znatiželjom čekali da im se obrati Bogoljub Karić.

„Mirko Stamenković više decenija prati naš rad, a za one koji ne znaju, mi smo još u onoj Jugoslaviji prvi osnovali privatnu i porodičnu kompaniju,i od tada je prošlo, skoro pet decenija. Imali smo sreću da je tadašnji predsednik Tito posetio naš grad Peć i da mu se svidelo to što mi radimo kao porodica. Smatrao je da ti porodični biznisi mogu samo da doprinesu razvoju države i rekao da nam se omogući šta god da nam treba. U to vreme smo Sreten, Dragomir, Zoran, Olivera i ja smo za četiri godine, otvorili pet kompanija. Počeli smo sa petoro ljudi, a onda smo rasli. Maršal je, kao primer porodičnog biznisa, na sastancima sa predstavnicima Sovjetskog Saveta uzimao našu porodicu i u to vreme je to bila velika čast. Ubrzo nakon toga posetili smo Rusiju i tako krenuli u te vode u toj zemlji. Mi smo prvi Srbi koji su osnovali privatne kompanije u Rusiji i danas smo jedna od najvećih kompanija“, naglasio e Bogoljub Karić i dodao da je porodica Karić ostvarena porodica.

Svi posetioci imali su priliku i da se lično upoznaju sa Bogoljubom Karićem kao i da im on potpiše primerak knjige.

I ove godine Karić fondacija je na svom štandu u prazničnoj atmosferi, ugostila sve svoje prijatelje i poštovaoce pisane reči.

 

Ostavite komentar

2 × 5 =