Karić Fondacija na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Međunarodna svečanost knjige koja se već 63. put održava na beogradskom sajmu otvorena je 21. oktobra 2018.godine pod sloganom „Radost čitanja“, i trajala je do nedelje, 28. oktobra 2018. godine.

Broj posetilaca i stranih izlagača svake godine raste, što pokazuje da Srbija „neguje kulturu knjige” i da je Sajam postao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Jugoistočnoj Evropi.

Akademik i pisac Matija Bećković otvorio je ovogodišnju svetkovinu knjige i pozdravio sve prisutne goste, rečima:

„Ima čuvenijih i većih sajmova knjiga, ali nema ni jednog gde ste dobrodošliji i gde ima više čitalačkog naroda… (Sajam predstavlja) duhovnu svojinu čitalaca i retko mesto bez pokondirenosti i lažnog elitizma. Uprkos trijumfa tehnologije, knjiga opstaje. Sajam je bio i ostao otvoren i nadam se da ga niko nikada neće zatvoriti”, kazao je Bećković.

U ime zemlje počasnog gosta Sajam je pozdravio marokanski istoričar Abdulah Busuf, koji je ocenio da odluka Srbije da odabete Maroko kao prvu arapsku zemlju počasnog gosta “velika podršku za razvoj kulturnih veza i komunikacija između dve zemlje i jačanja civilizacijiskih odnosa između dva naroda”.

Otvaranju sajma prisustvovali su i ministri kulture triju zemalja – srpski i marokanski Vladan Vukosavljević i Mohamed El Aražan otvorili su marokanski štand, dok je njihov kolege iz Ruske Federacije Vladimir Mediski učestvovao u predstavljanju svoje knjige „Rat – mitovi SSSR-a 1939-1945” u izdanju Službenog glasnika.

Na ovogodišnjem Sajmu je bilo prisutno 1.000 izlagača iz Srbije i inostanstva, među kojima je bila i Karić fondacija sa svojom izdavačkom delatnošću. Mnogobrojnoj, zainteresovanoj čitalačkoj publici predstavljena su nova izdanja na promocijama koje su bile veoma posećene.

Prva promocija održana je 21.oktobara u 19 časova na štandu Karić fondacije u Hali 2A Beogradskog sajma gde je promovisana nova knjiga našeg gosta Alekseja Puškova „Globalni Šah Mat” kao i potpisivanje knjige Nine Puškove „Boginja pobede”. Na promociji su govorili Dragomir J. Karić, Srećko Đukić, Radoman Jović i Dragan Bisenić.

Publici je takođe bilo predstavljeno i drugo dopunjeno izdanje knjige Mihajla Idvorskog Pupina „Od pašnjaka do naučenjaka”. Na promociji su govorili Milanka Karić ispred Karić fondacije a knjigu je predstavila Aleksandra Ninković Tašić u ulozi priređivača za oba izdanja koje je Karić fondacija izdala.

Još jedno zapaženo izdanje Karić fondacije koje je pedstavljeno sajamskoj publici bila je knjiga „Karići snaga porodice”. Na promociji ove knjige pred mnogobrojnom publikom, govorili su : Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik TV Happy, novinar i publicista, Mirko Stamenković, dugogodišnji novinar, glavni urednik najčitanijih listova Jugoslavije i Miloje Popović Kavaja, književnik, publicista i novinar.

Na štandu Karić fondacije gostujući izdavači sa svojim izdanjima, bili su Srećna planeta i ALFA BK Univerzitet. Njihova nova izdanja su, uz posećene promocije, predstavljena čitalačkoj publici ovogodišnjeg sajma.

Sa izdavaštvom Karić fondacije, koje traje gotovo dve decenije, možete se upoznati na sajtu Karić fondacije, https://www.karicfoundation.com/Pismo.

 

Ostavite komentar

11 + 1 =