Karić fondacija na jubilarnom 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

Pod sloganom „Šta bi bilo da nije bilo“ u period od 25.10. do 01.11. 2015. godine održan je jubilarni 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Najveću književnu i kulturnu manifestaciju u Srbiji i regionu otvorio je režiser i pisac Emir Kusturica i njegova koleginica iz Rusije, zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg sajma, Natalija Naročnickaja.
„U istoriji južnih Slovena književnost, hrišćanstvo i državnost izrastali su iz istog korena i neraskidivo su povezani“, konstatovala je Naročnickaja i citirala srpskog patrtijarha Pavla:
„Nama Bog nije dao ni mač, ni pušku da prisiljavamo ljude da nam priđu, da postanu hrišćani. Dao nam je reč…“
Sa ponosom gošća iz Rusije je konstatovala da su „i njena domovina i Srbija i dalje zemlje koje čitaju, i naš je zadatak pre svega da pomažemo proces međusobnog upoznavanja. Više ruskih knjiga treba da se prevodi na srpski, više srpskih autora treba da nađe put do srca ruskih čitalaca. Mi treba da čuvamo i uvećavamo neprocenjivo blago naše slovenske pravoslavne kulture, našu Bogom danu ćirilicu!“
Upravo su se zahvaljujući „Karić fondaciji“ čitaoci iz Srbije susreli sa delima trenutno najčitanijih ruskih autora.
Već prvog dana praznika knjiga ljubitelji pisane reči imali su priliku da se susretnu i razgovaraju sa jednim od najagilnijih ruskih autoriteta u svetskoj političkoj i ekspertskoj eliti, predsednikom spoljnopolitičkog odbora Državne dume Aleksejem Puškovim, čija je knjiga „Postskiptum- Može li Putin pomoći Rusiji?“ zahvaljujući „Karić fondaciji“ predstavljena na ovogodišnjem sajmu knjiga.
Za ovu knjigu ruski ambasador Aleksandar Čepurin rekao da će biti jedna od zanimljivijih knjiga za domaću publiku. I ne samo ona, već i knjiga njegove supruge Nine Puškove „Roman sa Postskriptumom“ koja je takođe na svečanom otvaranju najveće kulturne manifestacije u Srbiji i regionu predstavljena na našem štandu.
Aleksej Puškov, koji je zajedno sa suprugom Ninom Puškov, na štandu „Karić fondacije“ potpisivao knjige mnogobrojnoj publici, istakao je da je veoma dobro i važno što je „Karić fondacija“ omogućila prevod i štampanje knjiga „Postskriptum- Može li Putin pomoći Rusiji?“ i „Roman sa Postskriptumom“.
„Smatram da je veoma važno što je „Karić fondacija“ omogućila prevod i štampanje moje knjige i knjige moje supruge na srpski jezik. Primetio sam tokom svoje prethodne posete Srbije, u junu, da ljude u Srbiji zanima šta se misli u Rusiji. Ova knjiga je upravo odgovor na to pitanje“, rekao je Puškov i dodao da se nada da će njegova knjiga biti zanimljiva domaćoj publici.
Zahvalnost „Karić fondaciji“ izrazila je i Nina Puškova, koja je takođe potpisivala svoju knjigu „Roman s Postskriptumom“ na štandu „Karić fondacije“.
„Veoma sam zahvalna „Karić fondaciji“ i lično Dragomiru Kariću, koji su omogućili prevod moje knjige na srpski jezik. Važno je da čitalačka publika u Srbiji dobije mogućnost da je pročita.
„Ovo je knjiga o dva sveta. O svetu politike, i o drugom svetu, svetu glumca, kinematograf. U knjizi pišem o šest predsednika, i o drugim važnim ljudima koji su imali veliki uticaj na epohu“, rekla je Nina Puškova.
Štand Karić fondacije posetili su mnogi posetioci, prijatelji ove kuće kao I Patrijarh srpski gospodin Irinej.
Pored Rusije, zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg sajma, predstavilo se i 483 direktnih izdavača od čega 67 iz inostranstva, među kojima je bila i „Karić fondacija“
Osim knjiga „Postskiptum- Može li Putin pomoći Rusiji?“, kao i „Roman s Postskriptumom“ na štandu „Karić fondacije“ našla su se i ostala dela iz bogate izdavačke delatnosti : “Nursultan Nazarbajev”,“Heroine Srbije- Vekovnik“ autora Dragana Miloševića, Sudbina najmlađeg kaplara, Surovi marš smrti obe knjige autorke Svetlane Milovanović, Notna izdanja, Autoportret Uroša Predića, Darko Garić , Milan Predić članci i beleške, Darko Garić.

Promocija knjige
Pod pokroviteljstvom Karić fondacije u svečanoj Sali doma vojske održana je promocija knjige Alekseja Puškova. Promociji su prisustvovali eminentne zvanice iz oblasti diplomatije i kulture.
Profesor Moskovskog državnog fakulteta za međunarodne odnose, predsednik spoljnopolitičkog odbora Državne dume Ruske federacije, predsednik Saveta za strateške prioritete, po mišljenju mnogih, autor najbolje analitičke ruske emisije – Postskriptum, Aleksej Puškov spada u svetsku političku i ekspertsku elitu.
U ime Karić fondacije prisutne je pozdravila predsednica Danica B Karić, ne krijući zadovoljstvo zbog ukazanog poverenja.
Knjiga Postskriptum – može li Putin pomoći Rusiji sadrži mnoštvo važnih, interesantnih, aktuelnih svetskih i ruskih tema: silazeća sila SAD, globalna kriza, nova mapa sveta, Kina kao nova svetska sila, ratovi i migracije na Bliskom istoku.
Na promociji je govorio i Vladislav Jovanović, srpski diplomata, bivši ambasador Jugoslavije i ministar inostranih poslova u Vladi Republike Srbije u dva mandata.
Kuriozitet je što ova knjiga nije targetirano pisana – u njoj može da se prepozna stanovnik bilo koje države na svetu – jer je Puškov, vrsni poznavalac svetskih prilika obradio upravo aktuelne goruće svetske teme.
Nakon uspešne promocije, Aleksej Puškov je potpisivao knjige brojnim zainteresovanimi zvanicama.

 

Ostavite komentar

17 − 2 =