Milanka i Danica Karić ugostile stručnjake čuvene klinike MAYO

Istaknuti stručnjaci poznate i priznate američke klinike Mejo bili su gosti Karić Fondacije gde su se upoznali sa radom Fondacije, delovanjem porodice Karić ne samo u sferi biznisa.

Goste iz SAD u poseti Fondaciji predvodila je profesor na klinici Mejo Vesna Garović Kocić, naše gore list, koja je i dobitnik nagrade “Braća Karić” za naučno-istraživački rad.
-Porodica Karić i Fondacija Karić ustanovili su pre više od dve decenije nagradu „Braća Karić“ vrednujući njome najveća dostignuća stvaralaštva u oblastima kulture i umetnosti, naučnog i istraživačkog rada, novinarstva, publicistike i izdavaštva , ekonomije i privrede, te humanitarnih aktivnosti koje jačaju mir, saradnju i prijateljstvo medju narodima, kazala je predsednica Karić fondacije Danica B.Karić predstavljajući gostima iz SAD ne samo rad Fondacije koja postoji preko četiri decenije, već i profil BK Grupe.
Desetočlanoj američkoj delegaciji obratila se i jedan od osnivača Fondacije – Milanka Karić .
“Mnogo je načina da pokažete svojoj zemlji koliko je volite i koliko ste spremni da učinite za nju. Porodica Karić je izabrala humanitarni rad, predstavljanje nacionalne kulture širom sveta, promociju tolerancija, suživota različitih nacija, veroispovesti, kultura – ne samo u Srbiji već i u regionu i svetu”, istakla je u razgovoru s gostima iz SAD Milanka Karić.
Predlog za dobitnika nagrade „Braća Karić“ mogu podneti pojedinci ili institucije gde se navodi koji je njihov doprinos u odredjenoj oblasti, šta je to što su postigli u zemlji i inostranstvu, a onda članovi Upravnog odbora Fondacije donose odluku o dobitnicima za tu godinu.
Do sada je, kako je rečeno, uručeno oko 150 nagrada zaslužnim pojedincima, istaknutim ličnostima, sportistima iz Srbije, regiona i sveta. Među nagrađenima su istaknuti i u svetu poznati umetnici, reditelji, političari, naučnici, verski poglavari…
Fondacija je osnovana po ugledu na srpske zadužbinare koji su gradili i ostavljali otadžbini i budućim generacijama ne samo velelepne građevine već i mnogo čega drugog, istakla je Danica B. Karić predsednica Karić fondacije.
“U Beograd sam dovela devet svojih kolega iz departmana za nefrologiju i tu smo u Srbiji da bismo učestvovali na konferenciji srpske medicinske dijaspore u hotelu Hajat”, kazala je naš istaknuti stručnjak Vesna Garović Kocić.
-Imali smo prilike da razmenimo iskustva mi lekari iz inostranstva s kolegama iz Srbije, da donesemo i podelimo neka saznanja, dodala je, uz napomenu da se govorilo o dijabetesu, ali i o tome kako da što kvalitetnije živimo u starosti i izbegnemo neke tegobe u poznim godinama.
Podvukla je da je presrećna što je bila gost porodice Karić jer je to njena veza s otadžbinom i ljudima iz rodnog grada jer je rođena u Peći .”I naši gosti iz SAD , moje kolege, oduševljeni su toplim prijemom u Fondaciji, onim što su videli i čuli ovih dana u Beogradu”, kaže naš stručnjak iz Minesote.
Njen kolega , istaknuti stručnjak klinike Mejo, Džejms Kirkland /James Kirkland/ je u izjavi kazao da mu je veoma drago što boravi u Srbiji na pomenutom kongresu gde se govorilo o medicinskim dostignućima i novinama u oblastima koje istražuju.
Napomenuo je da je saradnja s kolegama s Beogradskog univerziteta odlična i da je to bilo jedno lepo iskustvo.
Susretu sa stučnjacima klinike Mejo pisustvovali su i Gordana S. Karić članica Upravnog odbora Karić fondacije i Simon D.Karić potpredsednik BK Grupe zadužen za međunarodne odnose.

 

 

Ostavite komentar

nine + nine =