Obnova manastira Rajinovac januar 2016

Nadomak Grocke u mestu Begaljica nalazi se manastir Rajinovac koji, vekovima unazad, pruža utočište mnogim vernicima. Iako zvanična istorija ne poseduje podatak čija je zadužbina manastir Rajinovac, kod Grocke, poznato je da se ova Svetinja prvi put pominje 1528. godine u jednom turskom popisu, ali pod drugim nazivom i to kao manastir Rajko.

Dalja istorija navodi da je crkva nekoliko puta rušena i ponovo obnavljana, a 30 – ih godina 18. veka se pominje kao obična crkva brvnara.
Zabeleženo je da je oborknez Stevan Andrejić Palalija, čiji se grob i danas nalazi u porti manastira zaslužan za prvu zvaničnu i temeljnu obnovu ove Svetinje, koja se zbila 1793. godine. Smatra se da upravo iz tog doba i potiče današnja crkva.
Koliko je poznato, u periodu između 133. i 1839. godine je ponovo obnovljen manastir Rajinovac i to, najpre zahvaljujući srpskom knezu Milošu Obrenoviću, koji je doneo odluku da se sakupi prilog za obnovu manastira.
Smatra se da je arhitektura manastira Rajinovac izuzetno zanimljiva, uzevši u obzir da je glavna manastirska crkva građena od lomljenog i tesanog kamena, koji je odlično ukombinovan sa peščarom.
Prvobitni ikonostas kao i freske nisu sačuvane. Ikone koje danas možemo videti u ikonostasu su prenete 1952. godine iz kapele beogradske Vojne bolnice. Čitav ikonostas i ikone koje ga čine imaju sve odlike perioda neoklasicizma, iako su mahom nastale u različitim periodima. Smatra se da su ikone načinjene u periodu 19. i 20. veka.
Jedan od veoma značajnih zadataka Karić Fondacije je i postavljanje, obnavljanje i jačanje srpske duhovnosti, čemu porodica Karić pridaje posebnu pažnju. Karić fondacija neguje veoma dobre odnose sa Patrijaršijom Srpske pravoslavne crkve sa hramovima i manastirima pomažući obnovu srpskih svetinja. I ovoga puta naša fondacija je pritekla u pomoć i obezbedila finansijsku pomoć za obnovu ovog manastira. Ova pomoć počinje da se realizuje od januara meseca ove godine i to u vrednosti od miloion dinara.
U porti manastira Rajinovac organizovana je dobrotvorna večera na kojoj je prikupljen deo sredstava za obnovu ovog manastira koji je postradao od klizišta. Po projektu, potrebno je još oko 80.000 evra kako bi se ovo sveto mesto sa bogatom tradicijom i sačuvalo.
Liturgiju je služio Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej uz sasluženje arhimandrita Stefana.
Narodni poslanik Dragomir J. Karić kao predstavnik porodice Karić takođe je posetio manastir Rajinovac.

 

Ostavite komentar

three + 10 =