Porodica Karić obeležila je u vili „Jelena“ svoju krsnu slavu Sveti Jovan Krstitelj.

19. Januara presecanjem slavskog kolača sa Njegovom Svetosti Patrijarhom srpskim Irinejom, porodica Karić obeležila je u vili „Jelena“ svoju krsnu slavu Sveti Jovan Krstitelj.

Kao i svake godine, Karići to čine u večeri pred sam dan slave, kada na Bogojavljenje lome slavski kolač u prisustvu najstarijeg člana porodice, Danice Karić, koja monaški život provodi kao mati Angelina.

Sve goste pozdravio je domaćin slave Dragomir J. Karić, dok je poglavar srpske crkve, blagoslovivši trpezu, poželeo da brojna porodica Karić proslavlja svoju krsnu slavu još mnogo godina, bilo da je na okupu kao večeras ili rasejana po čitavom svetu.

“Ovo je jedna od retkih porodica gde se u molitvi za njeno zdravlje pominje veoma mnogo imena. To nekada uopšte nije bilo neobično, ali danas jeste. Blagodareći matici koja je ovde među nama, mati Angelini, ova porodica se održava. Iako su raseljeni, u ime krsne slave oni se patrijarhalno okupljaju i tako čuvaju svoje drevne običaje. Želim im da to čine i u budućnosti“, poručio je patrijarh srpski Irinej u besedi, napomenuvši da je slava Sveti Jovan Krstitelj ujedno i slava Srpske pravoslavne crkve.

Njegova svetost je zaželeo svim članovima porodice da ih Gospod blagoslovi, da im podari sve ono što žele i da tako sjedinjeni u veri, dobroti i ljubavi, nastave da žive onako kako priliči onima koji su prihvatili da nose krst Hristov.

Milanka Karić, kao snaha koja je u porodici već 36 godina, kaže da je sa radošću prihvatila ovakav način proslavljanja dana krsne slave, kada se veoma brojna porodica okuplja ovim povodom.

“Njegova Svetost patrijarh Irinej nam godinama ukazuje čast da bude naš gost i preseče slavski kolač i to je nešto što nama mnogo znači. Njegovo prisustvo ovde je kruna naše proslave i vid priznanja našoj porodici, koja neguje izvorne vrednosti pravoslavlja. Sve to me je podstaklo da pokrenem inicijativu kod UNESCO-a da tradiciju proslavljanja naše krsne slave zaštitimo u toj svetskoj ustanovi obrazovanja, nauke i kulture“, kaže za BKTV News Milanka Karić.

“Divno je videti jednu porodicu na okupu onako kako mi to činimo svake godine za Svetog Jovana. Još je lepše videti da nas iz godine u godinu ima sve više, da smo brojniji i da imamo porodično jedinstvo koje se upravo na današnji dan najbolje pokazuje. Volim ove trenutke radosti kada se svi sretnemo i obeležimo ovaj praznik kako i priliči pravoj srpskoj, pravoslavnoj porodici“, priča za naš portal jedna od članica porodice, Gordana Karić.

Osim brojnih Karića i sveštenstva SPC, svečanoj večeri uoči slave, prisustvovali su i beogradski nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar, kao i glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel.

Među zvanicama bili su i članovi diplomatskog kora, među kojima ambasadori Ruske Federacije, Argentine, Austrije, Hrvatske, Iraka, Irana, Sirije, Palestine, Mjanmara, Kazahstana, Azerbejdžana, Tunisa…

 

Ostavite komentar

1 × five =