Porodica Karić obeležila krsnu slavu Sveti Jovan Krstitelj

Porodica Karić tradicionalno obeležavanje krsne slave Sveti Jovan Krstitelj započela je 19. 01. 2019. godine u vili „Jelena“.

Kao i svake godine, porodica pred sam dan Slave na Bogojavljenje ujedno dočekuje i rođendan najstarije članice porodice, majke Danice Karić koja svoj monaški život provodi kao Mati Angelina, a ove godine je napunila 99 godina. Domaćini su bili braća Dragomir, Zoran i Bogoljub Karić i sestra Olivera Karić-Nedeljković.

Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski gospodin Irinej i ove godine je presekao slavski kolač, dan uoči porodične slave porodice Karić.

Svečanom činu, prisustvovali su brojni predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Beogradski nadbiskup i metropolit Monsinjor Stanislav Hočevar i predstavnici drugih verskih zajednica.

U vili „Jelena“ pored mnogobrojnih članova porodice Karić Slava je obeležena u prisustvu velikog broja gostiju, saradnika, prijatelja, laureata Nagrade „Braća Karić“, zaposlenih u kompanijama: „BK Grupa“, „Karić Fondacija“, „Alfa BK Univerzitet“, „BK televizija“, članova Pokreta snaga Srbije, kao i brojnih poznatih ličnosti.

Prisutni su bili brojni ambasadori, konzuli i drugi članovi diplomatskog kora, a mnogi od njih su po prvi put prisustvovali ovom narodno-crkvenom običaju povezanom sa danom određenog hrišćanskog svetitelja, koji je posle Vaskrsa i Božića najvažniji porodični praznik karakterističan za Srbe i sa pažnjom su pratili ovaj tradicionalni pravoslavni ritual, od slavskog žita, svećenja vodice, sečenja slavskog kolača, pojanja tropara.

Čestitajući Slavu porodici Karić, na čelu sa Mati Angelinom, poglavar Srpske pravoslavne crkve uputio je molitve i želje Gospodu da ova divna porodica svoju krsnu Slavu slavi još mnogo, mnogo godina i generacija. „Neka porodici Karić bude blagosloven ovaj dan, da se umnožava i raste kao i do danas, to je najveće bogatstvo. Badava ako ne znam šta sve imamo, ako nemamo kome to da ostavimo i ako nema nekoga da to nasledi, produži život porodice i Slave.“ Takođe je poručio da isto kao što brinemo za svoju kuću i dom, trebalo bi da brinemo i za svoj rod.

Njegovu Svetost Patrijarha srpskog gospodina Irineja kroz izvođenje tropara pratio je „Beogradski muški hor“, pod vođstvom dirigenta gospodina đakona Vladimira Rumenića.

Sve goste i zvanice dočekao je domaćin Slave, gospodin Dragomir J. Karić zajedno sa članovima porodice. „Naša porodica je iz Peći, sa Kosova i Metohije, tradicionalno slavimo krsnu slavu Sveti Jovan Krstitelj. To je jedan izvanredan osećaj, napajanje duhovnom energijom koa osvežava mozak, telo i dušu, tako da sve u čoveku zaigra, a srce pre svega. Imamo tu sreću da nam je i dok smo živeli u Peći Patrijarh uvek dolazio na Slavu, presvetli patrijarsi German, Pavle, a evo sada i Patrijarh Irinej. Srećni smo da našeg Patrijarha g-dina Irineja služi dobro zdravlje i da je i večeras činodejstvovao sa svojim presvetlim sveštenstvom…Tolerancija je ključna reč kada je u pitanju porodica i veoma važna kada su druge veroispovesti u pitanju, tako da bi isto kao što brinemo o tradiciji i pravoslavlju, trebalo da poštujemo i razumemo i druge“, rekao je g-din Dragomir J. Karić.

Gospodin Bogoljub J. Karić je istakao je da bez porodice nema ni sreće, ni zadovoljstva, ni života. Bez obzira što su članovi njihove porodice svuda po svetu, rasuti po svim kontinentima, uvek se znalo gde je zborno mesto. „Naša porodica ima 200 članova i moram da vam kažem da sve što radim ja, a i svi mi zajedno, to je promocija porodice; ne Karić porodice, nego porodice generalno, svih naših porodica, posebno kod nas Srba koji smo doživeli toliko velikih brodoloma poslednjih vekova i decenija, da je dobro da smo svi na okupu i da smo živi i zdravi. Uvek govorim da je danas najvažnije promovisati porodicu i uvek govorim kako je neophodno da deca poštuju svoje roditelje, kako roditelji moraju da znaju da su im deca najvažnija i da uvek imaju vremena za njih. Bez obzira kojim se poslom bavimo, koliko smo zauzeti, svi u prvom planu moramo imati svoje dete, svog roditelja, svoje bake, deke, svoju porodicu. Odatle sve potiče. Ako imamo tu slogu, harmoniju, brigu i ljubav jedni za druge, onda imamo i i sve drugo u životu.“

Na tradicionalnoj slavskoj trpezi, naročito su bili primećeni kosovski kulinarski specijaliteti.

Brojni gosti u vili „Jelena“ nisu krili zadovoljstvo što su u prilici da uveličaju slavlje porodice

Između ostalih, g-din Milutin Popović Zahar je izjavio da je povlašćen time što porodicu Karić poznaje 35 godina i što je ponovo tu; Snežana Dakić je primetila da joj se, pored običaja slave koji Karići izuzetno neguju, naročito dopada to što gaje „kult Majke“, ne samo majke Danice -Mati Angeline, već to prenose i na svoju decu i unuke… „Mi svi učimo od Karića“, dodala je.

G-din Srđan Đoković, koji je bio sa suprugom Dijanom, rekao je da obeležavanjem slave produžavamo vek i porodice i Slave.

G-din Nikola Rackov objašnjava kako je ovaj srpski običaj kroz vekove uvek bio i povod za druženje, da jedni drugima kažemo šta nas tišti i odakle je potrebna pomoć. Takođe je dodao da je na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa iz Srbije UNESCO stavio za sada Porodičnu srpsku slavu, Kolo kao tradicionalnu narodnu igru i pevanje uz gusle.

G-đa Isidora Bjelica, dobitnica Nagrade „Braća Karić“ rekla je da kod porodice Karić naročito poštuje to što stalno žive hrišćanski „i spolja i iznutra“, ne samo tokom obeležavanja hrišćanskih praznika i ne samo pri obeležavanju svoje krsne slave, a to je suština vere.

Jedan od laureata Nagrade „Braća Karić“, cenjeni umetnik g-din Bora Dugić je rekao: „Okupljanja na slavama, pored slavskog običaja, su prilika da se ljudi sretnu i druže, a želja porodice Karić da svoje slavlje i sve svoje podele sa drugima je predivan primer kako se nasleđe i tradicija prenosi sa kolena na koleno i šta je suština deljenja.“

Kako su poželeli svi prisutni porodici Karić, prijatelji preko društvenih mreža, a i sama Njegova Svetost Patrijarh g-din Irinej:

SREĆNA SLAVA, NA MNOGAJA LjETA JOŠ!

Ostavite komentar

3 × two =