Porodica Karić obeležila slavu Sv. Jovan Krstitelj

Porodica Karić tradicionalno je u vili Jelena proslavila krsnu slavu Sveti Jovan Krstitelj u prisustvu velikog broja gostiju, prijatelja i zaposlenih u kompaniji BK Grupa, Karić fondacije, „Alfa BK Univerziteta“, kao i Pokreta snaga Srbije.

Slavski kolač, članovi porodice su i ove godine presekli sa Njegovom Svetosti Patrijarhom srpskim Gospodinom Irinejom.
Čestitajući slavu Karićima, poglavar Srpske pravoslavne crkve poručio je da su svi članovi jedne od najsložnijih srpskih porodica u duhovnoj povezanosti i da se oni, ma gde bili, osećaju kao članovi porodice Karić, kakvih je u našoj prošlosti bilo dosta sličnih.
„Nažalost, broj ovakvih porodica se smanjio, a time se smanjila i država i narod srpski, što nije dobro. Molimo se Gospodu i Svetom Jovanu velikom proroku, krstitelju Gospodnjem, koji je krsna slava porodice Karić, ali i mnogih drugih srpskih porodica. Neka Gospod blagosilja porodicu Karić, naš narod i sve ljude dobre volje blagoslovom svojim da živimo dostojno života hrišćanskoga i da reč Gospodnju smestimo tamo gde je najveće mesto našega bića, a to je srce i duša. Neka nam reč božija ne bude samo na jeziku, već neka nam reč božija i vera budu i u praktičnom životu“, rekao je patrijarh.
Zvanice su dočekivali Bogoljub i Dragomir Karić sa članovima svoje porodice.
Bogoljub Karić je istakao da nije teško očuvati duh tradicije i zajedništva, koji se vezuju za ime porodice Karić, ako želite i volite.
„Najvažnije je voleti i tu poruku želim da uputim svima. Moramo da činimo sve i stalno da mislimo da se sačuva i poštuje tradicija. Moramo da budemo visoko tolerantni, što je veoma važno, jer ako smo tolerantni možemo sve. Srpska porodica, kao i mnoge druge porodice posle rata su zbog komunističkog režima izgubile svoju tradiciju, ali poslednjih decenija sve se vraća. Svaka porodica se vraća svom svecu zaštitniku, a svoju tradiciju treba da poštuje i ceni. Porodica Karić već skoro pola veka čini sve što može da deluje kao primer, ako smem da kažem. Zbog toga trpimo mnoge udarce neprijatelja s raznih strana, ali sve je to dobro ako verujete u Boga i poštujete svoje korene“, poručio je Karić na obeležavanju krsne slave.
Dragomir Karić rekao je da tradicija čuva ljude, ali i otkrio šta mu vraća veru i snagu da nastavi napred.
„Zahvaljujući tradiciji i tradicionalnim vrednostima, pravoslavnoj veri, porodici, mestu gde smo rođeni u Peći, Pećkoj patrijaršiji, sedištu svih patrijarha, lako nam je da nastavimo s tradicijom. Teško je kada mlade ljude pokušavamo da povratimo u svoju srpsku pravoslavnu veru. Kada vidim veliki broj gostiju i prijatelja, kolega, ljudi koji poštuju i cene tradiciju i porodicu Karić, imam veru i snagu da produžim dalje s mojom braćom i našom sestrom Oliverom, ali i našom majkom Angelinom, decom, unucima i praunucima. Generacije i pokoljenja koji ne poštuju svoje starije, roditelje pre svega nemaju budućnost. Poštovanje tradicije nije lako, to je odricanje od mnogo toga, ali je to dobro i napredno, pre svega mislim na odnos prema porodici i roditeljima, crkvi i svim ljudima bilo koje vere, jer je Bog jedan“, istakao je Dragomir Karić.
Uživajući u prijatnoj atmosferi i brižljivo i bogato pripremljenoj trpezi, u toplom ambijentu vile „Jelena“, zvanice nisu krile zadovoljstvo i sreću što se nalaze u krugu porodice Karić, koja je oduvek negovala zajedništvo i požrtvovanost.
„Uspeh u Srbiji se računa tako što dođe do porodičnih problema, i kada članovi porodice međusobno ne razgovaraju računa se kao uspeh u životu i biznisu, karijeri. Karići su jedini koji su uspeli da očuvaju porodične vrednosti i da budu svi jedno za drugo. Sada dolaze nove generacije Karića, koje imaju decu, a koja će možda ostvariti i veće uspehe od svojih starih“, rekao je Milomir Marić.
Istaknuti pijanista i profesor Nikola Rackov ističe da je danas veoma teško očuvati duh tradicije, ali da porodica Karić godinama uspeva da održi sve članove na okupu.
„Karići uspevaju da održe svoj imidž, harizmu i tradiciju i vezanost za naše kulturne i duhovne resurse. Rade to izuzetno dobro jer su uvek bili jedna homogena i brojna porodica, kojoj sam se oduvek divio. Veoma je važno to što su uspevali u svakom trenutku da se održe s glavom iznad vode, kada je voda došla do vrata. Oni su uspeli da prevaziđu svaku situaciju u kojoj je bilo problema da se porodica i slavlje održi. U ovom trenutku slava je bitna da se sačuva u tradiciji srpskih korena, a oni to umeju da urade na najbolji mogući način. Treba sačuvati ovo što Karići umeju da rade i to treba transplatovati na srpski narod, jer odavde polaze komunikacije koje Srbi nemaju uvek prisutne a treba se ugledati na korene koje ova porodica neguje“, rekao je profesor Rackov.
Među brojnim zvanicama koje su upriličile ovaj radosni događaj za porodicu Karić u vili „Jelena“ bili su i brojni ambasadori koji su sa radoznalošću pratili ceremoniju sečenja slavskog kolača.
U slavskoj atmosferi, tokom svečane večere uživale su i brojne poznate ličnosti.

 

Ostavite komentar

two × 2 =