Porodica Karić proslavila Svetog Jovana Krstitelja

Krsna slava je posebno obeležje srpskog naroda gde srpske porodice, slave svog svetitelja, zaštitnika porodice, mole mu se i to prenose sa kolena na koleno, sa oca na sina. Tu svoju molitvu potkrepljuju pripremanjem slavskog kolača i žita, a tog dana na stolu stoji upaljena sveća. Zato su kolač, žito i sveća tri najvažnija obeležja svake slave.

SVETI JOVAN – KRSTITELj I PRETEČA

Sveti Jovan ili narodski Jovanjdan slavi se 20.januara. Jovan se zove Krstitelj jer je krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. Rano je otišao od kuće da bi živeo u pustinji blizu reke Jordan. Tu je postio i provodio vreme u molitvi. Jeo je samo pustinjsku hranu-divlji med i biljke. Nosio je odelo od kamilje dlake opasano kožnim kaišem.

Jovan je u reci Jordan krštavao svakoga ko se pokajao. Obrednim kupanjem Jevreji su se očišćavali za dolazak Carstva nebeskog, podsećajući se izbavljenja iz egipatskog ropstva. Pozivao je sve ljude na pokajanje i okretanje Bogu.

U hrišćanstvu Jovan se poštuje kao svetac, mučenik, pustinjak i Isusov predhodnik.

Porodica Karić obeležila je svoju krsnu slavu Svetog Jovana Krstitelja i ugostila brojne rođake i prijatelje.

Po tradiciji, Karići su dan ranije, na Bogojavljanje presekli slavski kolač. I ove godine, kolač je presekao Njegova svetost patrijarh gospodin Irinej uz sasluženje vladike remezijanskog Andreja i brojnog sveštenstva Beogradsko-karlovačke mitropolije.

Najstariji član porodice Karić, mati Angelina 20. januara proslavila je 95.-ti rođendan.

 

Ostavite komentar

14 − four =