Poseta učenika pravoslavnih gimnazija iz Moskve

Udruženje Ruski imperatorski flag, koje već dugo radi na unapređivanju srpsko ruske saradnje na kulturnom, obrazovnom i duhovnom planu, organizovalo je posetu članova vojno patriotskog kluba Serafimi, Srbiji.

Grupu od 20 dece, učenika pravoslavnih gimnazija iz Moskve šalje fond koji nosi ime Nj.I.V. knjeginje Olge Aleksandrovne, a predvodi ih kapetan ruske ratne mornarice, Jurij Mašinostov. U okviru 15- dnevnog boravka u našoj zemlji, domaćin im je bila Karić fondacija koja je jedan od suorganizatora projekta. Predsednica Karić fondacije, Danica Karić izrazila je veliko zadovoljstvo zbog ove posete i saradnje sa uglednom fondacijom koje nosi ime knjeginje Olge Aleksandrovne, istakavši da će dve fondacije i ubuduće intenzivno raditi na jačanju srpsko ruskog prijateljstva.

Druženje članova Karić fondacije sa decom iz Ruske federacije nastavljeno je u Novom Sadu, na svečanom otvaranju letnjeg sportskog kampa ,,Rastimo“ . Deca će u kampu imati priliku da pohađaju školu rukometa i u sportskom duhu, provedu ostatak svog boravka u našoj zemlji. Svečanom otvaranju je pored organizatora susreta, prisustvovala najbolja rukometašica sveta, Svetlana Kitić koja je naglasila značaj organizovanja manifestacija ovakvog tipa jer one pre svega imaju za cilj podizanja svesti o značaju bavljenja sportom tokom psihofizičkog razvoja dece.

Učenici pravoslavnih gimnazija iz Moskve posetili su i Dom narodne skupštine, njih je u domu srpskog parlamenta ugostio narodni poslanik Dragomir J. Karić, koji ih je ukratko upoznao sa višedecenijskom istorijom srpskog zakonodavstva. Poželevši im dobrodošlicu, poslanik Karić podsetio je uvažene goste na viševekovna bratska osećanja koja srpski narod gaji prema ruskom narodu.

– Srpski i ruski narod su jedan isti narod, koji svoj život žive u dve države. Srbija je uvek smatrala Rusiju svojom majkom, a tako će uvek i biti. Neka vas Bog čuva – poručio je deci poslanik Karić.

Gosti iz Ruske Federacije pozdravili su svog domaćina prigodnim pesmama i složili se da su u porodici Karić prepoznali toplinu i ljubav koje krase i sve druge Srbe. Deca su izrazila posebno oduševljenje prijemom u našoj zemlji iz koje će, kako tvrde, poneti posebno osećanje vezanosti dva naroda.

 

Ostavite komentar

18 + one =