Sajam knjiga u Andrićgradu

Prvi sajam knjiga u Andrićgradu otvoren je 27. 06. 2016. godine, na kojem su predstavljena dela savremene domaće i svetske izdavačke produkcije. Među njima se našla i Karić Fondacija koja se već gotovo dve decenije bavi izdavaštvom, čuvajući na taj način kulturno nasleđe svoje zemlje. Ovom prilikom predstavila je svoja najnovija izdanja koja su po mnogo čemu jedinstvena.

Kroz izdavačku delatnost oni su potvrdili svoj kvalitet i visoke standarde, a samim tim stali rame uz rame s najvećim imenima srpskog izdavaštva. O tome govori i niz veoma značajnih i prestižnih priznanja.
„Divan je poduhvat i moja velika radost da je Karić Fondacija, koja radi i ulaže trud već 40 godina, čuva srpsku baštinu, kulturu i istoriju, sada došla na mesto sa kojim zaista deli istu misiju. U Andrićgradu, Andrićev institut i gospodin Emir Kusturica, koji je inače laureat Karić Fondacije i dobitnik naše nagrade Braća Karić, radi isto što i mi. Zaista sam presrećna što smo uspeli da povežemo ljude koji imaju istu misiju, a to je da očuvamo i promovišemo našu kulturu i baštinu. Za mene od toga nema ništa lepše. U ovom gradu ima toliko toga istorijskog, ima veliki značaj, pa je bitno da se što više oživi i da se stvari ovde dešavaju. Zato je ovaj Sajam divna prilika da ljudi dođu i da ga spozna ceo svet“, rekla je predsednica Karić Fondacije Danica Karić.
Ove godine posebna pažnja je posvećena izdanju Pupinove autobiografije pod nazivom „Sa pašnjaka do naučenjaka“. Posle skoro osam decenija kulturne, istorijske i naučne nepravde, čitaoci imaju priliku da u svojim rukama drže Pupinovu autentičnu autobiografiju, priređenu upravo onako kako je on želeo da izgleda.
„Na ovom Sajmu kao Srećna planeta i Karić fondacija izlažemo sva naša izdanja i vrlo smo ponosni što imamo ovo novo izdanje, tačnije autobiografiju Mihajla Pupina koja je jedina originalna, a koja sledi prvo izdanje, onakvo kakvo je on želeo da izgleda. Od tada se dosta izdavača menjalo i nešto je izbacivano, a mi smo sada prvi put vratili sve to. Ponosni smo na naše izdanje, pored koga bismo izdvojili knjigu Putin snaga Rusije, kao i sva ostala koja se mogu videti na našem štandu“, govori predsednica Karić Fondacije Danica Karić.
Dragoceno izdanje o Mihajlu Pupinu ugledalo je svetlost dana zahvaljujući Karić Fondaciji i Aleksandri Ninković Tašić, potpredsednici obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin. Kada je prvi put objavljena u svetu, ova knjiga je postala epohalno delo. Ono nije samo delo jednog naučnika, već jedan moralni obrazac. Dobilo je i Pulicerovu nagradu, postalo obavezna lektira u američkim školama, a sada u 21. veku, biće dostupan i srpskoj deci.
Putin snaga Rusije autorsko delo dvojice braće narodnog poslanika Dragomira i Bogoljuba J. Karića u izdanju Karić Fondacije promovisana je na Prvom sajmu knjiga u Andrićgradu. Ovo obimno delo plod je ličnih saznanja, ali i detaljnih istraživanja braće koja više od tri decenije rade na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza. Dragomir J. Karić naglašava da deo knjige čini Putinova biografija, ali ono što je u njoj posebno interesantno jeste način na koji Putin, sledeći hiljadugodišnju istoriju, tradiciju i veru svoje mnogolike i mnogonacionalne države, Rusiju postavlja na pijedestal svetskog čuvara opstanka
-„Knjigu čine fotografije, dokumenta, kao i veliki broj zabeleženih razgovora sa Putinom i njegovim saradnicima. U knjizi je dat novi pogled na segmente iz perioda odrastanja, školovanja, profesionalnih iskušenja i političkog trijumfa Vladimira Vladimiroviča Putina, kao lidera nove, demokratske i jake Rusije.“ – reči su Dragomira J. Karića .
Takođe, predsednica Karić Fondacije je darovala Andrićevom institutu sva izdanja Karić fondacije i naglasila kako su od sada sva njihova izdanja, ustvari i izdanja instituta.
Prilikom uručivanja knjiga Karić Fondacije posebno je stavljen naglasak na knjigu pod nazivom Srbija, koja opisuje naš narod i našu zemlju. U znak zahvalnosti predsednica Andrićevog instituta prof. dr Aleksandra Vraneš je istakla da je ova knjiga dragocen primerak njihovoj biblioteci.
Podsetimo da je ovaj Sajam okupio 40 izdavačkih kuća iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao i da je zemlja počasni gost Urugvaj. Posetioci će u dobrim knjigama moći da uživaju do 10. Jula 2016.godine.

 

Ostavite komentar

three − 3 =