Svečana promocija nove knjige u izdanju Karić Fondacije „Spomenar večnim srpskim prijateljima“

Svečana promocija knjige „Spomenar večnim srpskim prijateljima“, autora Dragana M. Miloševića, održana je u prepunoj Svečanoj sali Ruskog doma 11. decembra 2018. godine, uz prisustvo brojnih prijatelja i saradnika autora i Karić Fondacije.

“Prijatelj je potrebniji od vatre i vode.“

Erazmo Roterdamski

Svečana promocija knjige „Spomenar večnim srpskim prijateljima“, autora Dragana M. Miloševića, održana je u prepunoj Svečanoj sali Ruskog doma 11. decembra 2018. godine, uz prisustvo brojnih prijatelja i saradnika autora i Karić Fondacije.

Pod pokroviteljstvom Karić Fondacije svetlost dana je ugledalo još jedno predivno izdanje za pamćenje i ostaće zabeleženo u istoriji Srbije kako dolikuje.

Saradnja g-dina Dragana Miloševića sa Karić Fondacijom uveliko traje, prethodna knjiga ovog autora, „Heroine Srbije – vekovnik“, takođe u izdanju Karić Fondacije, doživela je dva izdanja, prevedena je na ruski jezik i trenutno se prevodi i na engleski jezik, na šta smo naročito ponosni.

Karić Fondacija je sa zadovoljstvom prihvatila da bude izdavač i druge knjige g-dina Miloševića „Spomenar večnim srpskim prijateljima“.

Pred čitaocima je knjiga-monografija koja je iscrpan i jedinstven prikaz biografija i dela 80 ličnosti – „stranaca“ koji su po autorovom izboru, na različite načine svojim ličnim angažovanjem, požrtvovanošću, uz nemerljivu posvećenost ili izraženu hrabost za divljenje, ugradili sebe u nacionalnu istoriju Srba, čime su dobili zasluženo mesto u „Spomenaru“.

Autor, g-din Dragan M. Milošević, je u svoju spomenarsku hroniku uključio ličnosti iz 26 nacija i kultura Evrope, SAD, Azije i Australije, među kojima dominiraju Rusi, Nemci, Francuzi, Česi, Jevreji, Grci, Britanci…

„Spomenar“ nas podseća da je zapis izuzetno efikasan oblik sećanja koji nas može izbaviti od zaborava kao neoprostivog nacionalnog greha. Ova značajna knjiga nas je ujedno provela kroz 10-vekovno „hodočašće“, od Srednjeg veka sve do današnjih dana, posebno 19. i 20. vek, kroz ta vremena surovih ratova, kriza i velikog postradanja Srba, a na jedan poseban način, kroz prikaz životnih puteva, bogatstva dela i raznolikost sudbina 80 prijatelja – „stranaca“ Srba i Srbije.

Na promociji su bile prisutne dve ličnosti iz „Spomenara“ g-din Hiroši Jamasaki Vukelić i g-din Arno Gujon, dobitnik ovogodišnje Nagrade „Braća Karić“ za humanitarno delo i upravo oni su od autora i predstavnika Karić Fondacije dobili prve primerke „Spomenara“.

Pored autora, govorili su o knjizi recezent g-din Tomislav Kresović i g-đa Žana Živaljević. Gosti odabranog programa su bili: hor Osnovne Škole „Lazar Savatić“ iz Zemuna, ansambl „Narakord“, solista operski pevač Jelena Papić Čamdžić i nacionalni umetnik g-din Dragan Mlađenović -Šekspir, osnivač etno ansambla „Renesans“.

„Spomenar večnim srpskim prijateljima“ i ličnosti koje su zabeležene u njoj svakako bi trebalo da postanu deo istorijskih udžbenika, a do tada Karić Fondacija je učinila još jedno veliko delo, jer ovih 80 prijatelja Srba svakako neće biti zaboravljeni, ostaju „večni“.

 

Ostavite komentar

1 + eleven =