„Svetost Majčinstva“

Fondacija Andrej Prvozvani iz Ruske Federacije zajedno sa Karić Fondacijom iz Republike Srbije uz podršku Izvršnog komiteta grada Minska i Ministarstva rada i socijalne zaštite Republike Belorusije organizovala je u Minsku 6. forum u okviru programa „Svetost Majčinstva”. Tokom dva dana 14. i 15. novembra na forumu s opsežno govorilo na temu „Porodica u savremenom svetu: značenje, trendovi i perspektive”.
Program, koji Fondacija Andrej Prvozvani realizuje od 2006. godine, ima za cilj obnovu potencijala porodice kao temeljne društvene institucije i vrednosti koja određuje čitav ljudski život.
U okviru programa pruža se socijalna i psihološka podrška trudnicama i mladim majkama, koje su u teškoj situaciji. Sprovodi se obrazovni rad sa omladinom, ulažu mnogostrani napori u afirmaciju porodičnih vrednosti u javnoj svesti i informacionom prostoru.
Forum u Minsku obuhvatio je plenarnu sednicu, diskusije i tematske okrugle stolove posvećene razmatranju inicijativa orijentisanih na porodicu i razumevanju socijalnih, ekonomskih, kulturnih i duhovnih i moralnih uslova postojanja porodice u savremenom svetu. Forum se održao uz učešće stranih delegacija i okupio je državne zvaničnike, društvene lidere, naučnike, novinare i stručnjake…
U okviru Foruma održan je i naučni i praktični seminar za psihologe i stručnjake u oblasti rađanja „Reproduktivno zdravlje porodice: savremeni medicinski, psiho-socijalni i etički aspekti” i radionica „Iskustva i perspektive stvaranja porodično orijentisanih medijskih projekata”.
Andrei Šorec u ime grada Minska poručio je prisutnima da je podrška materinstvu jedan od glavnih prioriteta za razvoj grada. „Razvijamo medicinu, a svi znate da gradimo nova porodilišta i zdravstvene ustanove. Edukujemo kroz školski sistem i čuvamo porodicu kao osnovnu ćeliju društva.”
Irina Kostevič, ministarka rada i socijalne zaštite ističe da među 179 zemalja, u rangiranju zemalja Republika Belorusija zauzima 25. mesto u smislu povoljnosti za materinstvo i porođaj i prvo mesto među zemljama Zajednice nezavisnih država.
Dragomir J. Karić, narodni poslanik Skupštine Srbije i počasni konzul Belorusije u Srbiji u ime Karić fondacije istakao da uvek radi na promociji porodice kao najpouzdanijeg, najsigurnijeg mesta, istakavši da ima tri sina i ćerku i 12 unučića.
Milanka Karić, osnivač Karić fondacije je u svom govoru, drugog dana Foruma istakla značaj i ulogu žene, kao stuba porodice, jer smatra da žena danas nosi ogromnu odgovornost podjednko značajnu i po njoj možda u ovom trenutku i daleko veću i bitniju u odnosu na suprotan pol. S toga je podvukla u svom gooru da onoliko koliko je jaka porodica, toliko je jaka i država!
Predsednik upravnog odbora Fondacije Andrej Prvozvani Vladimir Jakunin podsetio je: „Čovečanstvo raste. Tokom proteklih 1000 godina, povećao se 20 puta. Danas raste na račun najsiromašnijih zemalja. Kina, SAD, Brazil, Rusija su vodeće zemlje u kojima stopa nataliteta ne dozvoljava populaciji da se reprodukuje. Svi novi trendovi bi trebali dobiti procenu, ovo je zaista je važno u sadašnjim uslovima”, – kaže Jakunjin.
Podršku ovom forumu dali su predsedniki Ruske Federacije i Republike Belorusije.

 

Ostavite komentar

three + 14 =